Gyengül a kormány brüsszeli pozíciója

Európában a kvótanépszavazás érvénytelenségét tekintik mérvadónak.

Buzna Viktor
2016. 10. 05. 5:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengíti Orbán Viktor európai pozícióját a népszavazás érvénytelensége – mondta lapunknak Nagy Attila Tibor. A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőjét és Feledy Botond külpolitikai szakértőt azzal kapcsolatban kérdeztük, hogyan változhat a miniszterelnök európai uniós politikai helyzete a referendum tükrében.

A két szakember egyaránt úgy összegezte válaszát: Európában a kvótanépszavazás érvénytelenségét tekintik mérvadónak, ez pedig nem kedvez a miniszterelnök személyes ambícióinak. Nagy Attila Tibor szerint a kormányfő elődeihez képest példátlan ismertségre tett szert a kontinensen. Megjegyezte, hogy ezt Orbán nemcsak a migránsválsággal érte el, hanem – emlékeztetett Nagy Attila Tibor – a kormányfő már 2014 előtt is rendszeresen beszélt interjúkban és külföldi előadásokban a keresztény Európáról.

A múlt évtől azonban egyre többet nyilatkozott a nemzetközi színtéren, és – noha zárt körben, de – egyre több politikus kezdte elismerni, hogy ebben a kérdésben a magyar miniszterelnöknek igaza van. A referendumon viszont sikerült ugyan maga mögé állítania a szavazáson részt vevők nagy többségét, de az összlakosság többségének a felét már nem. Az ennek következtében eredménytelenül végződő voksolás már nem használ majd Orbán ázsiójának az elemző szerint.

„A politikusok az érvénytelenséget fogják az orra alá dörgölni, pedig nem kevés a 3,3 millió szavazat sem” – mondta. A külföldi lapok tudósításai is rendre az érvénytelenséget emelik ki, nem pedig a „nem” nagyarányú győzelmét. Nagy Attila Tibor úgy foglalta össze az eredményt a kormánypárt szempontjából, hogy félkudarc, félsiker született.

Már nem jelent kitörési pontot a menekültkérdés Orbán Viktor uniós politikai ambíciói számára – erről Feledy Botond, a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy (CEID) kutatója beszélt kérdésünkre. Ahogyan arra ugyanis több újságcikk is rámutatott: Orbán észlelte a meggyengült unióban keletkezett politikai vákuumot, s a menekültválságot kihasználva sikerrel erősítette meg pozícióit Brüsszelben.

Az Európai Unióban elsősorban az érvényesség a mérvadó – folytatta Feledy Botond. A szakértő szerint a kormányt támogató tömegek súlya ezért a nyilvánosságon kívüli alkukban jelenthet politikai tőkét, az unió intézményeiben azonban a népszavazás nem ad nagy mozgásteret a kormánynak.

Felmerül, hogy lesz-e európai polgári kezdeményezés – tette hozzá Feledy. Van ugyanis rá lehetőség, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzzön egy legalább egymillió uniós polgár támogatását élvező kérdést, a szakértő szerint azonban ez kétélű fegyver. Az európai szintű kvótaellenes összefogáshoz a kormánynak a radikális jobboldali pártokkal kellene összefognia, azok azonban ritkán érdekeltek együttműködésben.

Nem látszik megismétlődni a stratégiai szituáció, amely tavaly szeptemberben a Budapesten átvonuló menedékkérők kapcsán felmerült – értelmezte Feledy Botond a kvótakérdés egyre gyengülő érdekérvényesítő hatását. A szakértő szerint ugyanis jelenleg Európa határain belül nincs jelentős menekültáramlás, s a megváltozott helyzet az uniós politikai párbeszédet is új mederbe tereli.

Nemcsak a kvóta, de az egész menekültválság aktualitása is eltolódott egy tágabb biztonságpolitikai dilemmába – tette hozzá a szakértő, aki szerint a közös uniós haderőről kezdődött vita is erre utal.

S bár Orbán ambicionálta a tervet, Feledy Botond megjegyezte: a közös védelmi képesség már nem az a kérdés, amelyben Magyarország vezető szerepet kaphat.

Mint mondta, korábban is adódott lehetőség Orbán Viktor számára, hogy sikerrel lépjen ki az uniós politikai színtérre. A 2011-es, soros magyar elnökség számtalan eredményt hozott – emlékeztetett rá Feledy. A lehetőséget azonban nem tudta kihasználni Orbán Viktor.

A médiatörvény és az alaptörvény körül Budapest és Brüsszel között kialakult feszültség megakadályozta ebben – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.