Orbánhoz fordulnának a fehérvári cigányok

Sok fehérvári romát kiraktak bérlakásából, a polgármester nem ment el a kisebbségi önkormányzat rendkívüli ülésére.

Tompos Ádám
2016. 10. 21. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiégett az összes, nem lesz világítás – hangzott el a székesfehérvári cigány önkormányzat rendkívüli ülése előtt. Így aztán a tévékamera reflektora és a fényképezőgép vakuja világított abban a panelsori helyiségben ahol a testület csütörtök késő délután összeült. Bóka Viktor jegyzőt és Cser-Palkovics András polgármestert is meghívták, ám ők egyéb elfoglaltságra hivatkozva nem jelentek meg. Mind Kolompár Ernő elnök, mind Jónás Károly alelnök szerint a lépés meglelhetősen „diszkriminatív” részükről. Az alelnök megjegyezte, hogy ez immár tendencia, hiszen évek óta nem tudnak időpontot egyeztetni a város első emberével. Kolompár Ernő szerint is felháborító mindez, azt üzente a polgármesternek és az önkormányzati képviselőknek, hogy október 23-án úgy énekeljék majd a Himnuszt, hogy gondoljanak azokra, akiket „ilyen helyzetbe hoztak”.

Élet az erdőben

A „helyzet” pedig a következő: az idei év során rengeteg szociális bérlakásban élő székesfehérvári cigánynak nem hosszabbították meg a szerződését, ezért sokan közülük az utcára kerültek, többen az erdőben húzódtak meg, saját maguk ácsolta kalyibákban. Az egyik ingatlant, ahol számos roma család lakott, le is bontották, ma téglahalom áll a helyén. Ide így nem tudnak visszamenni a cigányok, akik ma a város közepén található plázában lődörögnek, többen pedig a buszpályaudvarra járnak tisztálkodni.

Az első napirendi pont – „tájékoztató a kialakult szociális lakáshelyzetről” – tárgyalásakor Jónás Károly úgy fogalmazott, Székesfehérvár önkormányzatának tartania kell magát a saját maga alkotta jogszabályhoz.

„Ne várják el az analfabéta cigányoktól a törvények betartását, amikor erre a hivatal sem képes” – mondta. Megjegyezte, egyedül ebben a városban van ilyen rendelet, amelyet többször is nyilasjellegűnek minősített. Jónás elmondása szerint ugyanis a városban olyan rendelet lépett érvénybe 2011-ben, amelynek értelmében a szociális bérleményeket öt plusz két évre lehet kiutalni az igénylőknek. Az alelnök szerint így 2018-ig nem lenne szabad kiköltöztetni senkit, bár hozzátette, amennyit keresnek a fehérvári romák – „40-70 ezer forintot” –, azzal a pénzzel „100-120 év alatt sem oldódnának meg a lakásgondjaik”. Jónás Károly úgy látja, hogy az nem megoldás, ha „nincs lakhatás, mert akkor nincs munkahely és iskoláztatás, ezután csak a bűnözés jön, és így a bűnözésbe fogják a romákat hajtani”.

„Valaki most az erdőben lakik, ez rosszabb, mint az 1900-as években, kérem” – mondta Jónás­.

Megjegyezte, hogy ő sem támogatja azokat a roma családokat, akik nem megfelelően lakják a bérleményeket, és hogy ő tiszteli város megválasztott testületét, még úgy is, hogy szerinte abszurdum, ami Fehérváron zajlik. Szavait azzal zárta, hogy akár Strasbourg-ig is képesek elmenni.

Krumpli, ötezres és tészta

Kolompár Ernő elnök pedig azzal kezdte hozzászólását, hogy 2014-ben a Fidesz és Lungo Drom félrevezette és megvásárolta a cigányságot „krumplival, ötezer forinttal”.

„És tésztával” – szólt közbe Jónás Károly.

Kolompár Ernő úgy foglalta össze, hogy a „Lungo Drom-osok addig voltak jók, amíg ki nem babráltak a cigánysággal”. Szerinte az „elnyomásért felelős az egész hivatal, minden képviselő, a polgármester és a jegyző úr” is. Felháborítónak nevezte, hogy mindez megtörténhet a 21. században a királyok városában, ezért Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez fordulnak segítségért.

Felszólalt az ülésen Balogh József, az elnök tanácsadója is, aki szerint ha az önkormányzat nem ül le tárgyalni, és nem folytat párbeszédet a cigányokkal, akkor a helyzet el fog durvulni. A kritizált rendeletről megjegyezte, hogy ő nem látja benne például azt a passzust, hogy mikor lép életbe. Megjegyezte, hogy a kisebbségi önkormányzatnak is vannak javaslatai a lakhatási kérdések megoldására.

Az ülés második napirendi pontjaként a kisebbségi önkormányzat azt tárgyalta meg, hogy feljelentsék-e gondatlan veszélyeztetésért az önkormányzatot, ám ettől némi vita után elállt a testület. Végül megállapodtak abban, hogy követelik a kialakult helyzet kivizsgálását, és Kolompár Ernő megismételte, hogy készek bármikor átadni a miniszterelnöknek és az ombudsmanoknak a bizonyítékokat arról, hogy „mi folyik itt, Székesfehérváron”.

Teljes politikai konszenzus

Az önkormányzat kérdéseinkre a következőkkel válaszolt: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata minden jogi kötelezettségét teljesíti a nemzetiségi önkormányzatok működésével kapcsolatban. Álláspontjuk szerint Székesfehérvár roma nemzetiségi önkormányzatának tagjai közül többen elsősorban nem a roma emberek érdekeit képviselik, hanem saját magukat. Mindezt azzal magyarázzák, hogy egyebek között saját lakásügyükben szerettek volna egyeztetni Székesfehérvár polgármesterével. Az önkormányzat azonban leszögezi, hogy lakásügyekben nem a polgármesternek, hanem a gazdasági szakbizottságnak van hatásköre, ehhez hozzátették, hogy az önkormányzat a „teljes politikai konszenzus” alapján elfogadott lakáskoncepció alapján, jogszerű eljárásrendszerben dolgozik. Álláspontjuk szerint a helyi közösség nem tud segíteni azoknak, akik úgy „hálálják meg a fehérvári emberek szolidaritását, hogy távozóban szétverik a szociális bérlakásokat, és viszik, ami mozdítható. Érdekes módon a leírt eseményektől még soha nem határolódott el Kolompár Ernő, a székesfehérvári roma nemzetiségi önkormányzat elnöke és Jónás Károly, a testület elnökhelyettese.” Megjegyzik, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság korábban már vizsgálta Székesfehérvár önkormányzatának a szociális alapú lakásbérbeadásával kapcsolatos lakossági beadványokat. Az EBH határozata szerint az önkormányzat gyakorlata és eljárásrendje nem kifogásolható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.