Megszólal az MNA-tag: fideszesekkel is kezet fogtak

Lapunknak nyilatkozott a hírek állandó szereplőjévé vált Magyar Nemzeti Arcvonal korábbi csoportvezetője.

2016. 11. 18. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunknak nyilatkozott a bőnyi tragédia kapcsán a hírek állandó szereplőjévé vált Magyar Nemzeti Arcvonal egyik korábbi csoportvezetője, Sz. Gábor, aki már korábban kilépett a hungarista szervezetből (képünk illusztráció, nem ő látható rajta). A férfi több olyan állítást tett, amely – feltéve, de meg nem engedve, hogy igaz – egészen más színben tüntetheti föl az elmúlt napok rendőrségi akcióit és a kormánypárti médiában megjelent hírcunamit. Lapunk nem kíván állást foglalni egy folyamatban lévő büntetőeljárás kapcsán, ám fontosnak tartjuk, hogy a közvélemény a „hallgattassék meg a másik fél” alapelvéből kiindulva megismerhesse a napok óta súlyos bűncselekményekkel összefüggésbe hozott szervezet egykori csoportvezetőjének álláspontját is.

Sz. Gábor először is azt hangsúlyozta, hogy az MNA két éve megszűnt, nem létezik. Egykori tagjainak egy része ma a jelenlegi rendszer támogatója. Nem érdekük a jelenlegi kormány gyengítése, ám a bőnyi tragédia óta ellenük folyó hecckampány miatt most már úgy érzik, meg kell szólalniuk, mert évekkel korábbi dolgokért teszik tönkre olyan emberek életét, akik soha nem vétettek a rendszer ellen.

Kiemelte: nem igaz, hogy az MNA és a Jobbik szorosan együttműködött volna egymással. Valójában komoly érdekellentétek feszültek a két szervezet között. A rendőrgyilkossággal gyanúsított Györkös István utasította az MNA tagjait, hogy támadják a Jobbikot, amelyet konkurenciának tekintettek. Sz. Gábor egyenesen úgy fogalmazott: „a Jobbik megszüntetésén dolgoztak”. Az MNA leplezte le például Szegedi Csanád Jobbik-alelnök zsidó származását, ezzel is a Jobbik gyengítése volt a céljuk. Sz. arra is kitért, hogy az MNA nem tartott fent kapcsolatot a Jobbikkal. Egyes emberek ugyan ismerték egymást, ha találkoztak, köszöntek, beszéltek, de csak annyira, amennyire más, akár fideszes politikusokkal.

Az iráni nagykövetség 2011-es rendezvényén, amelyen fotó készült Györkös István fiának, ifjabb Györkös Istvánnak és Vona Gábornak a kézfogásáról (a kép a napokban bejárta a sajtót), fideszes politikusok is jelen voltak. Miután a rendezvény valamennyi szereplője üdvözölte egymást, ezért az MNA tagjai nemcsak Vonával, hanem a jelen lévő fideszes politikusokkal is kezet fogtak.

A 2014-es Becsület Napja rendezvényt nem közösen szervezte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és az MNA, miként azt a kormánypárti bulvárlap, a Ripost tegnap írta. A valóságban Zagyva György Gyula HVIM-vezető és Sz. Gábor külön, egymástól függetlenül jelentették be a rendezvényt a rendőrségen, ám míg Zagyva bejelentését tudomásul vette a rendőrség, addig az Arcvonalét elutasította. Emiatt az MNA pert indított, amit idén nyáron jogerősen meg is nyert.

A bőnyi tragédia után volt MNA-soknál is tartottak házkutatásokat, ám egyiküknél sem találtak fegyvert. Azok a fegyverek, lőszerek, robbanószerek, amelyeket a rendőrségi felvételeken bemutattak, nem MNA-sokhoz köthetők. A hatóság szándékosan tartott az övékével egy időben Jászberényben és Nyíregyházán házkutatást egy fegyvergyűjtőnél és az Arcvonallal semmilyen kapcsolatban nem álló személyeknél, hogy a náluk föllelt fegyverarzenált az MNA nyakába varrhassa – állítja Sz.

Az MNA-sok kizárólag airsoft-fegyvereket használtak a gyakorlataik során – hangsúlyozta Sz. Gábor. Az interneten elérhető toborzóvideókon is ilyenek láthatóak, nem éles lőfegyverek. Egyébként az ilyen, évekkel ezelőtti kiképzések, „airsoft-játékok” alkalmával többször a rendőrség is megjelent, igazoltatta őket, ellenőrizték a fegyvereiket. Ezzel arra utalt, hogy a hatóság tudtával, kvázi engedélyével gyakorlatoztak az MNA-sok.

Beszámolója szerint a házkutatások alkalmával komoly atrocitás is történt. Az egyik őrizetbe vett, majd letartóztatott volt MNA-s, B. Sz. nyolcéves kislányának a fejéhez gépfegyvert szorítottak a kommandósok. A kislányt – Sz. Gábor elmondása szerint – emiatt olyan sokk érte, hogy azóta meg sem szólal. B. Sz.-nél egyébként nem találtak, nem találhattak fegyvert, mivel nem volt neki, és ezt a jelen lévő családtagok is igazolhatják. Ám úgy tűnik, utólag a hatóság megpróbálja azt állítani, hogy mégis volt ott egy sörétes fegyver – tudta meg Sz. Gábor a családtól. (A házkutatást érintő állítások tisztázására lapunk több kérdést tett fel a Központi Nyomozó Főügyészségnek, ahonnan a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szóvivőjéhez irányítottak minket. Amint Gál Katalin Zsuzsanna szóvivő válaszai megérkeznek, cikkünket frissítjük.)

Az MNA-nak soha semmilyen köze nem volt azokhoz a nyugdíjasokhoz, akik állítólag merényletet terveztek a miniszterelnök ellen. Az erről terjesztett rágalmat visszautasítják, ugyanis Sz. Gábor szerint az MNA mindig a rend pártján állt. A volt csoportvezető jelezte: már korábban kilépett az MNA-ból. A szervezet jó ideje nem működik, a korábbi tagok közt a baráti kapcsolat azonban megmaradt. A második Fidesz-kormány alatt olyan „pozitív intézkedések történtek az országban”, amelyek miatt a hazafias szervezetek „légüres térbe” kerültek, sok közülük megszűnt.

– Az MNA számos volt tagja jelentkezett katonának, önkéntes műveleti tartalékosnak, határvadásznak, ám „politikai megbízhatatlanság” miatt nem vették fel őket – mondta Sz. Gábor. Beszámolója szerint ő például fizetség nélkül vállalta volna a munkát, de így sem kellett. A volt MNA-vezető úgy vélte, a hatalom akkor járna el okosan, ha ezeknek a hazafias érzelmű embereknek a „katonai és egyéb” tudását fölhasználná, valamilyen módon hasznosítaná, kontrollálná, ahelyett, hogy üldözné őket.

Sz. Gábor szerint butaság az MNA-ra „náci” bélyeget sütni. Véleménye szerint az Arcvonal valójában hungarista alapokon nyugodott, azonban annak fogalmát Szálasi dogmatikái helyett a kor kihívásaira adott, keresztény erkölcsiségű, magyar érdekű válaszok összességében határozták meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.