A százötvenezres orvos tovább gyógyít

Nyílt levélben fordultak a kamarához a vesztegetés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt nőgyógyász ügyében.

Kuslits Szonja
2016. 12. 13. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai kollégiumához fordultak a hazai rezidensek és szakorvosok, mivel úgy vélik, a kamarának is vizsgálatot kellene indítania a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház onkológus-nőgyógyásza ellen, akit a múlt héten másodfokon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság.

Az orvos ugyanis súlyos állapotban lévő, daganatos betegeitől 150 ezer forintot kért olyan műtétek elvégzéséért, amelyeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott. Ráadásul pácienseinek a kontroll sem volt ingyenes az állami fenntartású kórházban, ezért 15 ezer forintot kért a specialista. Ha valaki nem tudott fizetni a tb által finanszírozott vizsgálatért, közölte, hogy a legközelebbi alkalommal hozza a pénzt. A bíróság úgy döntött, a nőgyógyász továbbra is gyakorolhatja hivatását, mivel bár bűnösségéhez nem fér kétség, társadalmi érdek, hogy folytassa orvosi tevékenységét.

Nem így vélekedik erről az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, amely – lapunkhoz is eljuttatott – nyílt levélben fordult Wittmann Istvánhoz, a MOK etikai kollégiumának elnökéhez. Ebben arra kérik, lépjen az ügyben. Mint írják: „tekintettel arra, hogy a jogerős ítélet kapcsán a sajtóban súlyos, a hivatás tisztaságát, hitelességét és a betegek bizalmát megrendítő állítások jelentek meg, felkérjük, hogy a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának elnökeként adjon ki hivatalos közleményt a kamara etikai bizottságának állásfoglalásáról és az etikai vizsgálat eredményéről. Ha a vizsgálat még nem indult meg, arra kérjük, hogy rendelje el a megindítását”.

Úgy vélik, ha a sajtó információi valósak, az orvosközösség egészét érintő vétség gyanúja áll fenn. A MOK etikai kódexe szerint ezen vétség esetén az orvos akár a Magyar Orvosi Kamarából való kizárással is sújtható. 

A nyílt levélben arra is kitértek: szükséges, hogy az orvosszakma nyilvánosan is megszólaljon a munkájához elengedhetetlen orvos-beteg bizalom megóvása érdekében, és demonstrálja az orvosi eskü melletti kiállást. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.