„Soha nem voltunk még ilyen helyzetben”

Megérkezett a buszbaleset három súlyos sérültje a Honvédkórházba. Az égési sérülések jelentik a legnagyobb problémát.

Velkei Tamás
2017. 01. 22. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokkal este fél hat után megérkezett az egyik sérültet szállító helikopter a Honvédkórházhoz, majd pár perccel később követte a második. A két súlyos sérültet a ferihegyi repülőtérről szállították a gyógyintézményhez a forgószárnyasok.

Tamás Róbert az MH Egészségügyi Központ, Honvédkórház orvos igazgatója 18:35-kor kezdődött sajtótájékoztatóján azt mondta: az égési sérülés jelenti esetükben a legnagyobb problémát. A kinti kollégákkal folyamatosan tartották a kapcsolatot, hamarosan feláll a terápiás terv, miként folytassák hosszabb távon a kezelést. Az érintettekkel, akikkel lehet, pszichológusok foglalkoznak. A kórházba ötven és hatvan év közötti sérültek érkeztek, a tájékoztatásig egy hölgy és egy úr. Személyes adatokat természetesen nem ad ki a kórház. Az orvos ezredes azt mondta, nagyon hosszú terápiára kell számítani a súlyos sérültek esetében.

Vasárnap este mentőautóval megérkezett a harmadik súlyos sérült – derül ki az M1 tudósításából. Tamás Róbert tájékoztatása szerint ő egy 30 év körüli férfi, akinél csonttörést, szalagsérülést és kisfokú égési sérülést állapítottak meg, de állapota stabil. Az igazgató elmondta, a sérült további kezeléséről a vasárnapi esti vizsgálatok után döntenek.

A negyedik súlyos sérült hétfőn érkezik.

Vasárnap késő este a Hír TV tudósítója arról számolt be, hogy a könnyű sérültek közül szinte mindenki elhagyta a veronai szállodát, ahová korábban szállították a buszbaleset sérültjeit. Akinek orvosi segítségre van szüksége, kórházban van. A kihallgatások egyébként jelenleg is tartanak az olasz hatóságok részéről. Ígéretük szerint felgyorsítják a vizsgálatot és a hét közepére megpróbálják nyilvánosságra hozni az áldozatok személyazonosságát. 

Nem tudjuk, mi vár ránk, soha nem voltunk még ilyen helyzetben - nyilatkozta a nap során Tóth Gábor, a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója annak kapcsán, hogy holnap bár nem lesz tanítás az iskolában, de minden osztályban osztályfőnöki óra keretében segítenek a tanulóknak feldolgozni a traumát. Kifejtette: az elhunytak kilétét illetően még mindig nincs pontos információjuk. A túlélők sokkos állapotban vannak, a helyszínen tartózkodó iskolapszichológusnak is alig sikerült néhány szót váltani a diákokkal. 

A gimnázium számos segítséget felajánlást kapott. A trauma feldolgozásában 17 pszichológus lesz majd segítségükre, többen kisbuszukat ajánlották fel a kiutazni vágyó szülőknek, míg Olaszországban élő magyarok otthonaikat bocsátották a túlélők rendelkezésére. Az önkormányzat is segíti a tanintézményt, ahogy a kormányhivatal is felajánlotta, a kiutazók okmányait soron kívül megcsinálja. A KLIK vezetője, Solti Péter szombaton egész nap az iskolában tartózkodott, hogy információkat szerezzen, amellyel a szülőket tudták tájékoztatni. 

Szombaton este felolvasták azoknak az utasoknak a nevét, akik ki tudtak menekülni a balesetet szenvedett buszból. Nehéz volt összeállítani az utaslistát, mivel a 16 áldozat azonosítása még folyamatban van, a könnyű sérülteket vagy sértetlen utasokat pedig több helyen szállásolták el. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat akkor még a helyszínen tartózkodó kommunikációs vezetője az M1-nek azt mondta, hat súlyos sérült közül ketten továbbra is életveszélyes állapotban vannak, ők még hosszabb ideig nem lesznek szállítható állapotban. 

A Verona melletti autópályán betonfalnak ütközött, majd kigyulladt jármű roncsait szombaton éjjel elszállították az autópályáról, és megkezdték az autóbusz műszaki vizsgálatát.

Hamarosan útnak indulhatnak, és itthon gyógyulhatnak tovább a tragédia súlyos sérültjei – mondta Balog Zoltán miniszterrel közös sajtótájékoztatón Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója. Részletek itt. 

Múlt éjjel több szülő is az olaszországi helyszínre érkezett, majd újabb hozzátartozók keltek útra. Hassay Zsófia (Fidesz–KDNP), a főváros VI. kerületének polgármestere ugyancsak a helyszínre utazott, a Szinyei Merse Pál Gimnázium ugyanis a Terézvárosban, az azonos nevű utcában található. Gyászol a dunakeszi Kinizsi Futsal klub is, amelynek egyik utánpótlás tagja is az áldozatok között van. A fiatal sportoló 2011-es alakulása óta tagja volt a klubnak. Az áldozatok között van a Ferencvárosi Torna Club korábbi jégkorongozója Vígh Balázs és húga is. A Fradi.hu szerint szüleik túlélték a balesetet, édesapjuk önmagát nem kímélve, habozás nélkül mentette a diákokat az égő roncsok közül. 

A két testvér a baleset pillanatában egymás melletti üléseken ültek, Balázs húga, Laura aludt. Az ütközés következtében a leány lecsúszott, és beszorult az ülés alá - mondta az Indexnek Vigh Györgyné, Erika, a fiatalok édesanyja, aki szintén túlélte a balesetet.

– Próbáltam megkeresni a tűzben, de nem sikerült. Egy felcsapó láng miatt öt méterrel hátrébb kellett mennem, egy pillanat múlva pedig már késő volt, semmit nem lehetett látni a tűztől - tette hozzá az anyuka, aki azt mondta: bűnösnek érzi magát, nem tud megbocsátani magának a lány halála miatt.

A Siófoki Hírek azt közölte, hogy egy siófoki diák és édesanyja is áldozatul esett az olaszországi busztragédiának. A Baross - korábban Vak Bottyán - iskola tanulója az a fiatalember aki édesanyjával tragikus módon életét vesztette a szerencsétlenségben. A lap információi szerint hárman utaztak a buszon, a nevelőapa túlélte a balesetet. Hétfőn, a nemzeti gyásznapon, a Baross iskolában is megemlékezést tartanak. A tanintézmény vezetői elmondták, hogy mélyen megdöbbentette őket a tragédia híre, imádkoznak az áldozatokért, a sérültek mielőbbi felépüléséért. Minden segítséget megadnak a tanulóiknak, hogy feldolgozhassák társuk elvesztését, a siófoki kórház pszichológusokat küld az iskolába.

Továbbra sem tudni, hogy mi okozta a balesetet, a hatóságok lefoglalták az autósztráda videokameráját, és szemtanúkat hallgatnak meg. Köztük egy szlovák kamionsofőrt, aki szerint a buszból füst szivárgott.

Egyelőre nem tudták azonosítani a pénteki veronai buszbaleset 16 halottját és a két válságos állapotban lévő sérültet sem - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap sajtótájékoztatón. Részletek itt. 

A Corriere della Sera, a legnagyobb olasz napilap interjút közölt az egyik, súlyos égési sérüléseket szenvedő magyarral, aki elmondta, hogy az autóbusz Milánó térségében megállt egy rövid pihenőre, talán ekkor váltották egymást a sofőrök, de erről egyelőre nincs pontos információ. A férfi elmondta azt is, hogy a háromsávos autópálya jól ki volt világítva, és nem volt nagy a forgalom, a busz utasai közül néhányan aludtak, többségük azonban fenn volt, a baleset hirtelen történt, a tűz a busz elejében ütött ki.

A tragédia miatt hétfőre nemzeti gyásznapot hirdetett a kormány. Az érintett családoknak rengetegen ajánlják fel segítségüket. Az iskolához nagyon sokan érkeznek mécsest gyújtani vagy tájékozódni a barátok, hozzátartozók sorsáról. Szombat este Balog Zoltán miniszter mellett Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár és Solti Péter, a Klebelsberg Központ vezetője is gyertyát gyújtott az áldozatok emlékére.

Közben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozást indított az eset kapcsán halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával. Amint azt a rendőrség honlapján közölte: a közúti közlekedési baleset körülményeit az olasz hatóságok vizsgálják, munkájukat – kérésükre – Olaszországban háromfős magyar rendőri csoport segíti. A magyar rendőrök vasárnap hajnalban érkeztek Veronába.

A baleset okaként, amelynek megállapítása az olasz hatóságok feladata, felmerült a műszaki hiba lehetősége. Az olasz hatóságok vizsgálatának elősegítése érdekében tisztázni kell, hogy a magyar honosságú autóbusz milyen műszaki állapotban hagyta el Magyarországot. Ezért a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást rendelt el. A nyomozás az olasz hatóságok eljárástól független, megállapításait egy későbbi jogsegély keretében a magyar rendőri szervek – az ügyészség felügyelete mellett – az alapügyben eljáró olasz hatóságok rendelkezésére bocsátják.

Az NNI – igazságügyi műszaki szakértők bevonásával – tanúkihallgatásokat, az autóbusz tulajdonosának telephelyén házkutatást végez, lefoglalja a jármű műszaki vizsgáztatásával és esetleges korábbi javításaival kapcsolatos okmányokat, dokumentumokat, a két magyar állampolgárságú autóbusz vezető egészségügyi és járművezetői alkalmasságával kapcsolatos iratokat.

Az Olaszországban történt tragédia előtti napokban kért segítséget Witzmann Mihálytól, a térség országgyűlési képviselőjétől a balesetben elhunyt siófoki hölgy, akinek fia is életét vesztette Veronában. A Sonline.hu és a Somogyi Hírlap beszámolója szerint a képviselő megrendülten erősítette meg információinkat, azt mondta, a hölgy levélben kereste meg, mert több mint húsz év után megszüntették munkaviszonyát a Magyar Postánál. Úgy döntött, váltani akar és arra kérte, segítsen neki a végzettségéhez megfelelő állást találni.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.