DNS-mintát adtak a kiérkező szülők

Szijjártó Péter: Biztos, hogy 56 utas tartózkodott a szerencsétlenül járt buszon. Elindultak haza a sérültek.

Velkei Tamás
2017. 01. 22. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszteségek egyre kínzóbbá válnak, és a legfájdalmasabb folyamatok még csak most következnek, amikor azonosítani kell az elhunytakat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján. Leszögezte: bár a tegnapi nap folyamán háromszor is változott az utaslista – a nevek és a látszám egyaránt –, ma már biztosan állítható, hogy 56 utas tartózkodott a szerencsétlenül járt buszon. A járművön tartózkodó személyek közül két magyar sofőr, továbbá 43 fiatalkorú és 11 felnőtt kiránduló volt. Most már biztos, hogy 16-an veszítették életüket, ketten továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban vannak. 

Az elhunytak és a válságos állapotban lévők névsora egyelőre nem ismert, ugyanakkor az a hat család, amelynek tagjai már kiérkeztek a helyszínre, DNS-mintát adtak; akadt olyan szülő is, aki fogászati röntgenfelvételt is vitt magával. Az olasz hatóságok már levették az elhunytak DNS-mintáit, ám tájékoztatásuk szerint a minták összevetése több napot is igénybe vehet.

Hat személyt két különböző helyi kórházban ápolnak. Az egyik felnőtt utas válságos állapotban van, testének hatvan százaléka megégett, a másik szintén felnőtt súlyos koponyasérülést szenvedett. E két személy biztos azonosítása eddig nem sikerült – fogalmazott Szijjártó Péter. A további ápoltakról szólva hozzátette, hogy ketten súlyos égési sérüléseket szenvedtek, egy embert végtagtörések miatt kezelnek, míg a negyedik utas állapotáról egyelőre nem rendelkezett információval. 

Az olasz hatóságok mindeddig nem mondtak közelebbit a baleset okairól, de továbbra is közösen vizsgálódnak a kiérkezett magyar hatóság szakembereivel. A Külgazdasági és Külügyminisztérium nyolc munkatársa, köztük a római nagykövet és a milánói konzul tartózkodik a helyszínen, de Verona felé tart a tárca közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba is. 

A sérültek hazaszállítására az Országos Mentőszolgálat teljes légi és közúti kapacitása rendelkezésre áll, mondta Szijjártó, hozzáfűzve, hogy a Szlovák Köztársaság egyébként tegnap felajánlotta Magyarországnak az egyik kormánygépét, amelyet nem vettek igénybe. Az utasok hazaszállításának és kinttartózkodásuk költségeit a magyar állam állja.

Szijjártó elmondta azt is, hogy többek között a német, az orosz, a szerb, a fehérorosz, a lett, a szlovén, a norvég, a belga állam kormányfői vagy miniszteri szinten fejezte ki részvétét a hozzátartozóknak és a magyar államnak. Orbán Viktor miniszterelnök beszélt Paolo Gentiloni olasz kormányfővel, aki ugyancsak részvétét fejezte ki a magyar miniszterelnöknek.

Az olasz rendőrség meghallgatott mindenkit, akit lehetett, így ők hamarosan elindulhatnak haza. A helyi hatóságok tudtával és engedélyével egy kisebb csoport már szombat éjjel elindult Magyarországra, mondta a külügyminiszter. A Hír Tv helyszínen tartózkodó riportere arról tudósított, hogy Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programvezetője szerint hatalmas az összefogás az olasz és magyar hatóságok, civilek között, akik meleg ruhákat, takarókat, valamint olasz tolmácsot biztosítottak azoknak, akik olykor mezítláb, egy pólóban menekültek ki az égő buszból.

Adányi hozzátette: a legtöbb könnyebb sérült okmányai megsemmisültek a baleset után keletkezett tűzben, ezért most az a legfontosabb, hogy az iratokat pótolják, ezen nagy erőkkel dolgoznak a helyi hatóságok. A két válságos állapotban lévő sérült kivételével a pénteki veronai busztragédia minden túlélője elindult Magyarország felé vasárnap délben - közölte az M1 saját értesüléseire hivatkozva. A könnyű sérültek mellett az eddig veronai kórházakban ápolt négy súlyos sérült is útnak indulhat Budapest felé.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.