Akit lehet, hazahoznak a sérültek közül

Balog Zoltán szerint át kell tekinteni az iskolán kívüli rendezvények szervezésére vonatkozó szabályokat.

Velkei Tamás
2017. 01. 22. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már leszállt Veronában az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) légi mentőegysége, így hamarosan útnak indulhatnak, és itthon gyógyulhatnak tovább a tragédia súlyos sérültjei – mondta sajtótájékoztatón Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója. Hozzátette, hogy a sérülteket a Honvédkórházban várják, ahol fel vannak készülve a fogadásukra, korábban mindegyikük állapotáról személyesen tájékozódott a helyszínen, volt akivel beszélni is tudott. Kitért rá, hogy a két válságos állapotban lévő utast továbbra is olasz kórházakban ápolják. 

Hétfőn nemzeti gyásznap lesz az országban, ezért az oktatási intézményeket arra kérték, mindenhol emlékezzenek meg a veronai tragédia áldozatairól – közölte sajtótájékoztatóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Elmondta: a gyásznap a Kossuth téren a nemzeti lobogó félárbócra eresztésével kezdődik, az eseményen több közjogi méltóság is jelen lesz. Közölte: az állami rendezvényeket a gyásznapra való tekintettel elhalasztják, s arra kérte a magánrendezvények szervezőit, legyenek tekintettel a történtekre. 

A miniszter kitért arra is, hogy a konkrét esetben és általánosságban is át kell tekinteni a szabályokat, amelyek az iskolán kívüli rendezvények szervezésére vonatkoznak. Ha szükséges, meg kell szigorítani azokat, szögezte le.  

A közlekedésbiztonságra vonatkozó keretszabályozás ugyan jónak tűnik, de az ördög a részletekben mutatkozik meg, ezért elképzelhető, hogy a hatósági és a szakértői vizsgálatok után változni fognak a hazai rendelkezések – beszélt korábban az M1-en ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász is.

A szakember szerint az idevonatkozó 2011-es – 2013 óta hatályban lévő – uniós, valamint a 2012-es magyar rendelkezések alapján a keretszabályozás jónak tűnik, ám az is döntő, hogy a hatóság mennyire hatékony és a bírságolás mennyire szigorú. Most a 250 kilométernél hosszabb útra vállalkozók legfeljebb 5 millió forintos bírsággal számolhatnak jogsértés esetén.

Ennek megemelése nyilván arra ösztönözné a szolgáltatókat, hogy még jobban odafigyeljenek a biztonságra – tette hozzá Lomnici. Hangsúlyozta, nincs olyan szabályozás, rendelkezés, amelyet adott esetben ne lehetne „újragombolni”, amelynek a réseit ne lehetne felfedni, felkutatni egy ilyen tragédia után. Az olyan szolgáltatásoknál, ahol emberéleteket bíznak a szolgáltatóra, ott különösen részletesen kell vizsgálni a rendelkezéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.