Vidéken is gondot okoz a nagyvárosok problémája

A nem megfelelő minőségű szilárd tüzelők és a háztartási hulladékok eltüzelése is fokozza a szmogot.

Lőrincz Tamás
2017. 01. 27. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész évben egészségtelen a levegő minősége Magyarországon, a hazai szmogriadóról szóló szabályokban ugyanis magasabb értékek szerepelnek, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában – hangzott el az Országgyűlés fenntartható fejlődési bizottságának rendkívüli ülésén. A rossz levegő miatt évente tizennégyezer ember hal meg idő előtt, akik átlagosan tizenegy évet veszítenek az életükből.

A szmog negatív egészségügyi hatásait mutatják azok az adatok is, amelyek szerint szmogriadó idején kétszer annyian fordulnak légzőszervi panaszokkal orvosokhoz, mint máskor. A rossz levegőért azonban nem csak a közlekedés a felelős, 45 százalékban ugyanis a rossz minőségű szilárd tüzelők és háztartási hulladékok fűtési célú használata okozza a szmogot. Ez az arány vidéki települések esetében még magasabb is lehet, ott ugyanis nem jelentős az autóforgalom.

Sallai R. Benedek, a bizottság LMP-s elnöke azt mondta, hogy a kormány megbukott az egészséges levegőért folytatott harcban, ugyanis nem tesz semmit annak érdekében, hogy egészséges legyen a környezet. A politikus szerint a kabinet rossz energiapolitikát folytat, nem tesz semmit a rossz minőségű tüzelőanyagok szabályozása érdekében, ráadásul még a szmogriadó idején alkalmazandó protokollokat sem dolgozták ki megfelelően. Utóbbival kapcsolatban azt mondta, hogy a parlament tavaszi ülésszakában határozati javaslatot nyújt be, amelyben azt javasolja, hogy dolgozzák ki a szmogriadó idején alkalmazandó automatikus eljárási szabályokat.

„Elfogadhatatlan, hogy ilyenkor is szabadtéri testnevelésórákat tartanak, miközben a sport révén sokkal több szennyező anyag jut a szervezetbe” – fogalmazott a politikus. Szerinte ilyen időszakokban nem szabadna a hulladékokat elszállító, súlyosan környezetszennyező autókat sem használni.

„A Fidesznek sikerült elérnie, hogy egy tipikusan nagyvárosi probléma már a vidéki, ezerfős településeknek is gondot okozzon. A tüzelőknek ugyanis gyakran magas a nedvességtartalmuk, ezek használata rendkívül szennyezi a környezetet” – mondta a Sallai R. Benedek. Emiatt szerinte szabályozni kellene a szilárd tüzelőket is.

Heringes Anita szocialista politikus szerint a kormány „szociálisan érzéketlen” politikáján is változtatni kellene, vidéken ugyanis sokan nem tudnak mással fűteni, mint háztartási hulladékkal. A tűzifaprogramban kiosztott fa már karácsonyra elfogyott, az idei hidegben ugyanis annyi fát használtak az emberek, mint tavaly január-februárban – tette hozzá.

Az ülésre meghívást kapott a Levegő Munkacsoport, valamint a Greenpeace is. Szakértőik azt hangsúlyozták, hogy ha a kormány többet költene szociális faosztásra, akkor kevesebb lenne az egészségügyi kiadás. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke szerint felvilágosító tevékenységre is szükség lenne, sokan ugyanis úgy használnak háztartási hulladékot fűtésre, hogy anyagilag megengedhetnék maguknak a nem környezetszennyező anyagok vásárlását is.

A nem megfelelő anyagokkal való fűtés a háztartásban lakókra is veszélyt jelent, felmérések ugyanis azt mutatják, hogy ezeknél a családoknál magasabb az allergiás és légzőszervi megbetegedések száma.

Az ülésen többen is felvetették, hogy a kormány támogatja az elektromos autók vásárlását, ez azonban csak a gazdagoknak ad segítséget, hogy még jobb kocsikat vegyenek, az igazán szennyező autók viszont forgalomban maradnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.