A Kúria elé kerül az ásotthalmi burkarendelet

Toroczkai László állítja, példát akartak mutatni más önkormányzatoknak.

Markotay Csaba
2017. 02. 17. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabad a véleménynyilvánítás és a gyülekezés is, de minden szabadságjog csak addig terjedhet, amíg nem sérti mások jogait. A mi rendeletünk erről szól – mondta lapunknak Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere (a Jobbik alelnöke) azután, hogy a település képviselő-testülete szerdán többórás vita után fenntartotta a közösségi együttélésre vonatkozó novemberi rendeletet. Ebben tiltották be a többi között a burka, illetve a csador viseletét, a müezzintevékenységet, illetve az olyan propagandát, amely az azonos neműek közötti házasságot népszerűsítené.

Amint várható volt, tegnap a Csongrád Megyei Kormányhivatal – amely február közepéig adott határidőt az általuk jogsértőnek minősített rendelet módosítására – jelezte, hogy a Kúriához fordulnak, és a tiltó rendelkezések megsemmisítését kérik. Ezt többek között azzal magyarázták, hogy a jogalkotási törvény értelmében a képviselő-testületnek nincs hatásköre ilyen korlátozások elrendelésére. A lelkiismereti és vallásszabadságról szóló, az egyenlő bánásmódról szóló és a gyülekezési törvény rendelkezéseibe is ütközik a rendelet.

A polgármester viszont úgy fogalmazott, állnak a jogi vita elé, és szerinte Európai Unió-kompatibilis szabályozást vezettek be, illetve tartottak hatályban. Mint fogalmazott, azt gondolta, hogy a rendelettel példát mutatnak más helyhatóságoknak is, a kormány viszont ahelyett hogy reagálna a kor kihívásaira, és a parlamentben módosítana a hatályos szabályokon, a kormányhivatalon keresztül inkább a helyi rendeletet támadja. Felhívta a figyelmet arra, hogy például az osztrák kormány jelenleg is dolgozik azon, hogy Ausztria egész területén tiltsa meg a csador viseletét. – Miközben a magyar kormány minket támad, az osztrák kormány épp minket próbál követni – mondta a polgármester.

Lázár János kancelláriaminiszter a tegnapi kormányinfón az ásotthalmi rendelet hatályban tartásával kapcsolatban azt mondta: jogállamban élünk, ezért a bíróság fogja rendezni ezt a kérdést. – Ilyen esetben, amikor az önkormányzatnak vitája van a törvénnyel és a törvényességgel, akkor a bíróság fogja kimondani a végső szót az önkormányzati rendelet sorsáról – fogalmazott a miniszter. A kérdéssel egyébként nemcsak a Kúria, hanem az Alkotmánybíróság is foglalkozik majd. Utóbbi helyen ugyanis az alapjogok biztosa, Székely László támadta meg a rendeletet. Korábban a polgármester arról beszélt lapunknak, hogy ha a Kúria vagy az Alkotmánybíróság végül megsemmisíti rendeletüket, azzal sem fog egyetérteni. Ebben az esetben nyilván módosítják a rendeletet, például úgy, hogy az egész testet elfedő ruha viselése lesz tilos.

Az ásotthalmi képviselő-testület szerda esti ülésén nem került napirendre a helyi építési szabályzat módosítása, amellyel a mecsetépítést tiltanák meg a településen. Erről a polgármester annyit mondott lapunknak, még várnak a szakhatóságok véleményére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.