Államosíthatják a „rémségek házát”

A lakók attól tartanak, az állam ellen indított kártérítési perük húsz évig is tarthat.

Lőrincz Tamás
2017. 02. 15. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány nyolcvanmillió forintból dolgozná ki azt a tervet, amellyel felszámolnák a súlyosan környezetszennyező állapotokat a XXIII. kerületi Grassalkovich úti társasházak környékén – derült ki abból a hétfőn megjelent rendeletből, amely előírta a tulajdonosok lakhatási gondjainak megoldását, valamint kilátásba helyezte a terület államosítását is. Ez az intézkedés azonban várhatóan nem oldaná meg teljesen azoknak a családoknak a gondját, akik kénytelenek voltak kiköltözni az életveszélyessé vált házakból a földben lévő toxikus anyagok miatt.

A két, egyenként háromlakásos ingatlan egykori lakóinak kálváriája már több mint hét éve tart, 2010-ben ugyanis egy hónap alatt két robbanás is történt a 2006-ban átadott társasházakban. Később kiderült, hogy az épületeket olyan területre húzták fel, ahol korábban robbanó- és mérgező anyagokat tároltak, az építkezés előtti földtisztítás pedig nem volt megfelelő. A beszivárgó esővízzel ezek az anyagok reakcióba léptek, és végül robbanást okoztak. A lakók ráadásul sorra megbetegedtek: volt, aki elvetélt, volt, aki pánikbeteg lett a robbanás miatt, az egyik gyermek esetében pedig kromoszóma-rendellenességet állapítottak meg. – Krónikus asztma, magas vérnyomás, ekcéma – sorolta tovább a különböző betegségeket Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa, aki a kezdetektől segítette a pórul járt családokat. A lakók közül – anyagi okok miatt – nem mindenki tudott azonnal elköltözni, a többség csak 2012-ben jött el onnan, amikor hivatalosan is megállapították, hogy a ház életveszélyes a méreganyagok miatt. – Az önkormányzat egy évig adott havi 50 ezer forint lakhatási támogatást, a családok viszont anyagilag ellehetetlenültek. Fizetniük kellett az albérletet, a lakhatatlanná vált lakásuk után a hiteltörlesztőket, ráadásul az egészségügyi kiadások is sokkal nagyobbak lettek – mondta Baranyi Krisztina. A teljes kármentesítés több száz millió forintba kerülhet, az épületeket ugyanis le kellene bontani és a szennyezett földdel együtt veszélyeshulladék-lerakóba kellene vinni. A szakértők ugyanis mérgező, rákkeltő és mutagén dioxinokat, valamint toxikus fémeket is találtak a helyszínen, ráadásul az egészségügyi határértékeket 200-300-szorosan meghaladó mértékben.

A lakók egyébként 25 millió forintért vásárolták meg a lakásokat, természetesen kulcsrakész állapotban. Később mégis nekik kellett azt is bizonyítani, hogy nem ők rakták le – az ingatlan alapja alá több méterrel – a veszélyes anyagokat. Az erről szóló szakértői vélemény csaknem négymillió forintba került.

Baranyi Krisztina szerint a hétfői döntés nagy segítséget jelenthet azokban a – családonként több tíz millió forintos – kártérítési perekben, amelyeket az egykori lakók indítottak az állam ellen. A családok álláspontja szerint ugyanis az önkormányzatnak, a hatóságoknak, végső soron tehát az államnak tudnia kellett arról, hogy mérgező lehet az a földterület, amelyet eladtak az építési vállalkozónak. – Az állam a közlönyben megjelent döntéssel elismerte a felelősségét – nyilatkozta az Együtt politikusa, aki „rémségek házaként” emlegeti a soroksári ingatlanokat.

– Arra számítunk, hogy az államosítás miatt kapunk majd valamennyi pénzt a lakásokért, de az egyéb károk miatt továbbra is perelnünk kell – mondta Kollár Bea, az érintett házak egyik korábbi lakója. A hét éve húzódó perben egyébként pontosan ugyanott tartanak, mint 2010-ben. – Volt olyan ügyvéd, aki megmondta nekünk egyenesen: azért nem vállalja az ügyet, mert ugyan egyértelműen igazunk van, de az állam minden jogi kiskaput kihasznál majd, így a per akár 25 évig is tarthat. A családanyát olyannyira megviselte az elmúlt évek pereskedése, hogy kisebb összeggel is beérné, csak legyenek már túl rajta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.