Demszky: Ez egy szürreális, igazságon túli világ

A jelentés magyar szövegét zugfordításnak tartja a volt főpolgármester, aki felajánlotta a segítségét a kormánynak.

2017. 02. 13. 19:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Felajánlom a kormánynak a segítségemet az OLAF (Csalás Elleni Európai Hivatal) jelentésével kapcsolatban – közölte hétfőn Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester a Budai Liberális Klubban tartott fórumon. Ugyanakkor Budapest egykori vezetője szerint a jelenlegi kormány nem kíváncsi a véleményére, mert ami most van, „az egy szürreális, igazságon túli világ”. Demszky úgy látja, az OLAF-jelentés, amely súlyos szabálytalanságokat, korrupciót emleget, az ő megkérdezése nélkül készült. – Ez súlyos visszaélés. Ráadásul számomra ismeretesek voltak az OLAF-jelentés angol nyelvű változatának megállapításai. Nem máshonnan, mint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2010-es jelentéséből köszönnek vissza a mondatok. Az azok alapján indított nyomozást azonban a BRFK két év múlva bűncselekmény hiányában megszüntette. Az ÁSZ-jelentéshez csatolt véleményem azonban az OLAF-jelentésben már nem köszön vissza – szögezte le Demszky, aki a jelentés magyar szövegét zugfordításnak tartja. Szerinte igenis csodálatos, nemzetközi elismeréseket szerző fejlesztés a 400 milliárd forintos 4-es metró. Továbbá a volt főpolgármester furcsállotta, hogy a brüsszeli anyagban nincs dokumentum arról, hogy 1998 és 2002 között az akkori Orbán-kormány miért állította le a beruházást.

Magyar György ügyvéd, Demszky Gábor jogi képviselője kijelentette: az OLAF-jelentés csupán összegző megállapításokat tartalmaz, nem vádirat, és még gyanúsításra is alkalmatlan. A jogász véleménye szerint azok követhetnek el jogsértést, akik a metrófejlesztés szereplőit, így Demszky Gábort mindezek alapján vádakkal illetik.

A magyar kormány tavaly októberben kapta meg az OLAF jelentését a 4-es metró beruházásáról. A Miniszterelnökség csak hónapokkal a kézhezvétel után, az idén február 3-án angol nyelven, a múlt héten Tarlós István főpolgármester pedig magyar nyelven hozta nyilvánosságra a dokumentumot. Az OLAF-jelentésben az összegzés 272 milliárd forint értékű szerződést érintett, ebből 166 milliárdnyi a szabálytalanul, feltételezett bűncselekményekkel felhasznált összeg. Az Európai Bizottság Magyarországtól akár 59 milliárd forintot is visszakövetelhet majd. Az OLAF által feltárt jogsértések között egyebek mellett szabálytalanság, csalás és korrupció szerepel.

Tarlós István a hétfői Magyar Nemzetben jelentette be, hogy Budapest felfüggeszti a beruházásra 2010 előtt kötött szerződései alapján minden gyanúba keveredett cégnek az utalást. Előzőleg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be az állami rádióban a projekt moratóriumát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.