Nem Gulyás Lászlót körözik Alstom-ügyben

Cáfolta lapunk értesülését a Fővárosi Törvényszék.

2017. 02. 09. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék cáfolta lapunk tegnapi értesülését, miszerint a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) Gulyás László (a 4-es metró beruházásért felelős DBR Projekt Igazgatóság volt vezetője – a szerk.) nevű személy ellen nemzetközi, európai elfogatóparancsot adott volna ki. Az intézkedés egy másik személy ellen történt, akit az ügyészség előzetes letartóztatásba helyeztetett volna, ám a bíróság elutasította az erre vonatkozó indítványt. A férfi ellen a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tartozás fedezetének elvonása miatt indított eljárást.

– A KNYF az úgynevezett Alstom-ügyben gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást három személy, köztük a fenti ügyben gyanúsított férfi ellen is, aki ellen 2017 januárjában mindkét ügyben európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki – szögezte le a Fővárosi Törvényszék.

Gulyás László az Indexszel közölte: tévesen azonosították, nem áll körözés alatt, és az országban tartózkodik. Lapunk korábban több forrásból értesült az egyik gyanúsított személyéről. Azzal egybevágott Polt Péter legfőbb ügyész egy parlamenti kérdésre adott válasza és a fővárosi Alstom-ügyet vizsgáló ideiglenes bizottság egyik megállapítása is.

Gulyás Lászlótól és a tévedés többi érintettjétől elnézést kérünk.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, akiket eddig gyanúsítottként hallgattak ki a 4-es metró beruházásának ügyében indított nyomozások során, nem voltak közszereplők. Hogy a nyomozások adatai alapján még ki és miben lesz gyanúsított, azt idő előtti kérdésnek nevezte a szóvivő.

Fazekas Géza kiemelte: összetett és bonyolult ügysorozatról van szó, az OLAF jelentéséből is látszik, hogy szerződésfolyamatról lehet beszélni – írja az MTI.

Az OLAF nem nyomozó szerv, hanem közigazgatási hatóság, amely a közigazgatás eszközeivel végez ellenőrzéseket. Ha arra jutnak, hogy felmerülhet bűncselekmény gyanúja, akkor az adott ország ügyészségéhez fordulnak. Ha a gyanú megfogalmazódik, akkor nyomozást indít a hatóság, a megalapozott gyanú pedig a következő szint – fejtette ki.

Az ügyészségi szóvivő kiemelte, hogy a 4-es metróhoz kapcsolódóan már két nyomozás van folyamatban. Az egyik, január 23-án – hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt – indult nyomozásban már az OLAF-jelentés előtt eredményt ért el az ügyészség: két embert gyanúsítottként hallgattak ki, egyet köröznek. A 4-es metró beruházásához köthető nyomozások jelenleg is intenzíven haladnak – tette hozzá.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.