Hunguard-ügy: a Főgáz titkolózik

Nem tudni, mennyit kapott a kötelezően megbízandó kormánykedvenc cég a fővárosi gázszolgáltatótól.

Katona Mariann
2017. 03. 09. 6:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közérdekűadat-igénylés ellenére sem hajlandó kiadni a Főgáz Zrt. a kormányközeli Hunguarddal kötött szerződését. Így nem tudni azt sem, hogy mekkora összeget fizettek a kormány által helyzetbe hozott, egyébként a nyilvánosság számára teljesen átláthatatlan tulajdonosi hátterű cégnek azért, hogy a számlázási rendszerüket auditálja.

Az MSZP-s Tóth Bertalan közérdekűadat-igénylésének ezen pontját – amelyre válaszul egyébként több tucat különféle közműszolgáltató, köztük a paksi erőművet is magában foglaló MVM-csoport is elküldte szerződését – a fővárosi gázszolgáltató üzleti titokra hivatkozva utasította el. Azt írták, hogy a dokumentum teljeskörűen védett információkat tartalmaz, például a számlázási rendszerükkel kapcsolatban, így nem hozhatják nyilvánosságra. Idézték is az erre vonatkozó törvényt.

A Főgáz válaszából az is kiderül, hogy – csakúgy, mint a többi hasonló szolgáltatónak – nekik sincs információjuk arról, hogy a sajtóhírek szerint Rogán Antal kabinetminiszter érdekeltségi köréhez köthető Hunguardnak pontosan ki a végső tulajdonosa. A szerződéskötés idején ugyan meggyőződtek a háttérről – akkor kizárólag magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyekről volt szó –, ám a tanúsítványok kiadása után a cég velük nem közölte, hogy ebben történt-e változás. Márpedig történt, hiszen máltai és ciprusi vállalkozások jelentek meg. Még a Népszabadság derítette ki, hogy a máltai bejegyzésű Javelin cég lett a többségi tulajdonos, a bonyolult céghálóban pedig fellelhető a nemzetközi offshore-botrány kirobbanásához vezető Panama-iratokban is többször felbukkanó Hrisztosz P. Kinanisz (Christos P. Kinanis). A Főgáz az átláthatatlan háttér kapcsán nem volt bőbeszédűbb, de azt azért közölték, hogy a Hunguard által kiállított tanúsítványok érvényessége idén év végén lejár, akkor új szerződést kell kötniük, és a partner tulajdonosi hátterét gyakorlatuknak megfelelően ellenőrizni fogják.

Amiatt a Főgáz nem aggódik, hogy milyen adatokhoz férhetett hozzá a számlázási rendszerük vizsgálata során a Hunguard, hiszen mintaállományokkal dolgozott, vagyis az ügyfelek személyes adatait nem adták át nekik.

A Magyar Nemzet a múlt héten számolt be arról Tóth Bertalan adatigénylése alapján, hogy a Hunguard bőven több mint 600 millió forint értékben köthetett szerződést, miután a különféle szolgáltatók kénytelenek voltak ezt a céget megbízni a kötelezővé tett számlaaudittal. Ez az összességében sok száz milliós megbízás csak azoktól a társaságoktól érkezett, amelyekben legalább többségi tulajdonos az állam vagy valamelyik önkormányzat. Arra egyetlen társaság sem tudott választ adni, hogy ki a végső tulajdonosa a rendszereikhez hozzáférő Hunguardnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.