India golyózhatja ki a magyarokat egy fontos pozícióból

Bár a magyar kormány az informatikai és innovációs világ élbolya felé húzna, ez a terv egyelőre nem kecsegtet sok sikerrel.

Kósa András
2017. 03. 29. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha olyan magas rangú és népes kormányzati delegáció nem járt még a világ egyik (Európában a) legnagyobb informatikai, innovációs szakkiállításán és vásárán, mint idén. A minden évben Hannoverben megrendezett CeBIT-en egy hete Szijjártó Péter külügyminiszter, Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, Kovács Zoltán kormányszóvivő, Deutsch Tamás, a Digitális jólét programjáért felelős kormánybiztos, Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár, Mernyei Ákos EU-s és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár, Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára, Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója, Horváth Viktória kiemelt külgazdasági kezdeményezésekért felelős nagykövet valamint Györkös Péter berlini magyar nagykövet vonultak fel.

Nem csak a kormányzati megjelenés volt különleges, Magyarország minden eddiginél nagyobb, négyszáz négyzetméteres standdal készült. A CeBIT háttéranyaga szerint a „Hungary – Home for Innovation” nevet viselő különleges helyszín hármas célkitűzése, hogy új befektetőket nyerjen meg magának a tudás- és technológia-intenzív iparágakban, segítse a hazai digitális vállalkozások nemzetközi terjeszkedését, és hozzájáruljon a német–magyar gazdasági kapcsolatok erősítéséhez.

A háttéranyag szerint „a különleges pavilonnal Magyarország kifejezi azon ambícióját is, hogy a közeljövőben a CeBIT kiemelt partnerországa, azaz díszvendége legyen”. Utóbbira utalt Szijjártó Péter is, aki Hannoverben azt nyilatkozta, a különleges megjelenés célja, hogy „még tovább növelje a láthatóságot” a magyar innovációk esetében, és „a következő évek valamelyikében Magyarország legyen a CeBIT kiemelt partnerországa, ami igen komoly gazdasági hatásokat váltana ki. Az idei nagyszabású magyar jelenlét így azt is szolgálja, hogy növekedjék a partnerországi cím megszerzésének esélye”.

Nos, erre egyelőre várni kell – és ezzel a magyar kormányban is tisztában vannak, az optimista nyilatkozatok ellenére is. Az okok elég prózaiak. Először is: 2018-ban nem mással, mint Indiával kellene versenyeznünk a partnerországi címért. Ráadásul – és erre egy, a témában született kormányzati háttéranyag is felhívja a figyelmet – a CeBIT támogatja is India kiemelt részvételét a 2018-as hannoveri eseményen. Az informatikában betöltött sokkal fontosabb globális szerep mellett India esélyeit tovább növeli, hogy az ország miniszterelnöke, Narendra Modi májusban Berlinben találkozik Angela Merkellel.

Indián kívül egyébként a következő években is olyan kaliberű versenyzőkkel kell majd vetélkednünk innovációban, mint az idei partnerország Japán vagy a 2016-os Svájc. Nem véletlen, hogy a már idézett háttéranyag is úgy fogalmaz, hogy a magyar cél „csak a későbbi években valósulhat meg”.

Egy, az ügyben illetékes német forrásunk szerint ráadásul a magyar kormány megítélése a nyílt kritikák elmaradása ellenére továbbra sem túl jó, sem a német kormány, sem a fontosabb gazdasági szereplők szemében (utóbbiak hagyományosan közel állnak a mindenkori kancellárhoz, különösen, ha az CDU-színekben kormányoz, mint most Angela Merkel). Emiatt egyelőre jelentősebb német gazdasági, politikai szereplők nemigen szeretnének látványos támogatásukról biztosítani magyar törekvéseket.

Nyilván nem erősíti az sem a magyar pozíciókat, hogy már idézett forrásunk szerint az érintett kormányoknak egyelőre nehézségekbe ütközik egy májusra tervezett Visegrádi 4-ek plusz Németország külügyminiszteri szintű minicsúcs napirendjét gazdasági kérdésekkel „feltölteni”, ugyanis V4-es viszonylatban kevés olyan volumenű üzleti kapcsolat van, ami ilyen szinten német érdeklődésre igényt tarthat. A találkozó ettől függetlenül valószínűleg létrejön majd, de inkább lesz protokolláris jellegű várhatóan, ami egyelőre nem növeli a leendő résztvevők lelkesedését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.