Kutatónőket díjazott a Magyar Tudományos Akadémia

Az MTA ünnepségén az is szóba került, hogy még mindig alacsony a nők aránya a kutatás-fejlesztésben.

MTI
2017. 03. 08. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három kutatónőt díjazott a nemzetközi nőnapon a Magyar Tudományos Akadémia: agrártudományok kategóriában Valkó Orsolyát, a Debreceni Egyetem ökológiai tanszékének adjunktusát díjazták a gyepgazdálkodás területén végzett munkájáért, információs technológia kategóriában pedig Vincze Veronika, a Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársa kapott elismerést a számítógépes nyelvészet területén elért eredményeiért.

Műszaki tudományok kategóriában Kózelné Székely Edit Évát, a Budapesti Műszaki Egyetem docensét ismerték el – a kutató a szuperkritikus fluidumok alkalmazási területeinek bővítésével, megértésével és a lejátszódó folyamatok leírásával foglalkozik.

A díjak odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) és a Magyar Tudományos Akadémia által felállított tudományos szakmai bizottság dönt.

Groó Dóra, az egyesület elnöke elmondta, az elismerést minden évben olyan fiatal kutatónők nyerhetik el, akik komoly teljesítményt mutatnak fel szakterületükön és aktív részesei a magyar tudományos életnek, illetve a fiatal lányok körében népszerűsítik a természettudományos és műszaki pályákat. Utóbbi fontos kritériuma a díj odaítélésének, hiszen Magyarországon a nők aránya még mindig meglehetősen alacsony a kutatás-fejlesztésben: a természettudományok területén 23,6 százalék, a műszaki tudományok területén pedig mindössze 18,3.

Az díjátadó ünnepségen részt vett Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is, aki bejelentette: az évente 2,8 milliárd forintból gazdálkodó nemzeti tehetségprogram keretében idén először írják ki azt a 40 millió forint összértékű pályázatot, amivel a nők jelenlétét növelnék a maszkulinnak tartott tudományterületeken. A pályázaton 3-5 millió forintig terjedő összeggel segítik majd a nők tudományos életben való elindulását és tehetséggondozásukat is.

Bogyai Katalin ENSZ-nagykövet a nemzetközi szervezet üzenetét tolmácsolva elmondta, a nemzetközi nőnap jó alkalom arra, hogy a világon élő nők – tekintet nélkül a nemzeti határokra és az etnikai, nyelvi, kulturális, gazdasági és politikai különbségekre – megünnepeljék küzdelmük történetét, amit az egyenlőségért, az igazságért, a békéért és a fejlődés érdekében folytatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.