Lázár: Elveti a kormány az alapjövedelem ötletét

Aki munkaképes, azt munkára fogná a kormány. Fél évvel meghosszabbítják a válsághelyzetet.

MNO
2017. 03. 02. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány úgy döntött, hogy az egész ország területére meghosszabbítja a migrációs válsághelyzettel kapcsolatos intézkedéseket – jelentette be Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A miniszter hozzátette: mivel potenciális veszély fenyegeti hazánkat, a balkáni térségbe közel 800 ezer illegális bevándorló szorult be, ezért a válsághelyzet 2017. március 8-tól szeptember 7-ig lesz érvényben. Ehhez kapcsolódik a határ védelmének megerősítése, és az idegenrendészeti őrizet rendszerének visszaállítása. Mint mondta, 38 milliárdból megkezdték a második védelmi vonal megerősítését és a tranzitzónák kialakítását.

Az okoskerítéssel kapcsolatban a miniszter közölte: azon a próbaidőszak alatt senki sem tudott átjutni. A kerítés építésében 700 fogvatartott vesz majd részt – mondta Lázár János, hozzátéve, hogy 284 milliárdba került eddig a déli határszakasz védelme.

A kancelláriaminiszter arról is szólt, hogy az unió határán visszaállhat a határellenőrzés az uniós polgárok számára is. Mindez normál esetben néhány perces időt jelenthet, de nagy forgalom esetén akár több órás várakozás is lehet – tette hozzá Lázár. 

A V4-ek csütörtöki csúcstalálkozójáról a miniszter elmondta, a négy tagország összehangolja lépéseit a római csúcs megvalósulása előtt. A visegrádi négyek elfogadtak egy állásfoglalást, amelynek a nemzeti szuverenitás és a nemzeti erő egy fontos alapkövét jelenti. A V4-ek már szerdán egyeztettek a 2020 utáni költségvetés tervezéséről – mondta Lázár, hozzátéve, a kormány kiemelten készül a 2020 utáni költségvetés megvitatására, és ebben szövetségesként tekint Lengyelországra, Szlovákiára és Csehországra is.

A miniszter felidézte: Szlovákia és Magyarország közös előterjesztésben kéri az élelmiszerek Európai Unión belüli kettős minőségének megtárgyalását. Erre azért van szükség, mert a multinacionális cégek élelmiszeripari szeméttel árasztják el a közép-európai térséget. Lázár emlékeztetett: komoly minőségi különbség van a nyugati és a hazai élelmiszerek között, ezért a fogyasztók érdekeit jogszabállyal kell megvédeni.

A közigazgatás átalakításáról is szólt a kancelláriaminiszter. Mint mondta, 2016-ban 12 millió ember kereste föl a hazai kormányablakokat, amelyek egyszerű, gyors és olcsó ügyintézést biztosítanak. Lázár kiemelte: azzal, hogy több irat beszerzése ingyenes lett az elmúlt években, 14,5 milliárd forint marad az állampolgároknál.

Egy nagy, 2060-ig szóló nemzeti demográfiai program megvalósításának tervezetéről is beszámolt Lázár János, ennek elemei: gyermekvállalás ösztönzése, az oktatásban tapasztalt folyamatok mérlegelése, az unión belüli magyar munkavállalás kérdése. A miniszter szerint a születéskor várható élettartam meghosszabbításához nagyon sok közös munkára van szükség.

A kormánykabinet megtárgyalta az erdőtörvényt, Lázár szerint a legfőbb cél, hogy az erdők részaránya 27 százalékra nőjön Magyarországon. A GMO, génmódosított élelmiszerekről is szólt Lázár, mint mondta a GMO-mentesség mindig egy jelentős kérdés, itt csak közös fellépéssel lehet célt elérni. Ezért nemzeti programot indít a kormány a szója kiváltására. A cél, hogy az unióba kerülő importszója mennyiségét ki tudjuk váltani, ezért olyan élelmiszeripart kell támogatni, ahol támogatják a GMO-mentességet.

A Lázár szólt arról is, hogy a rendezetlen tulajdoni viszonyok komoly problémákat okoznak. Kifejtette: a 18 398 millió ingatlannyilvántartási bejegyzés közül mintegy 10 százalék hibás vagy hiányos, így például nem lehet tudni, hogy él-e, vagy hogy ki a valódi tulajdonos. Lázár közölte, hogy az Országgyűléssel mondatnák ki, hogy ha a tulajdonos 115 évnél régebben született, és a járási hivatal által közzétett hirdetmény útján nem sikerül megtalálni az ingatlan tulajdonosát vagy örökösét, a tulajdonjog egy póthagyatéki eljárás keretében visszakerül az államhoz. Később kérdésre válaszolva elmondta: 400 ezernél is több olyan mezőgazdasági földterület van, ahol a tulajdonos nem beazonosítható vagy nem található.

Orbán Viktor keddi, a kereskedelmi kamara évnyitóján elmondott beszédének egy konkrét fogalmáról, az etnikai homogenitásról is kérdezték Lázárt. Kovács Zoltán szóvivő azonban közbeszólt, és azt állította, hogy a miniszterelnök beszédében nem hangzott el ez a kifejezés. Kovács szerint Orbán Viktor kulturális homogenitásról beszélt. Ez azért érdekes, mert a Kormány.hu és az állami hírügynökség beszámolójában is etnikai homogenitásról beszélt a kormányfő február 28-án.

Újabb népszavazási kezdeményezésekről kérdezik Lázárt. A miniszter szerint a kis pártoknak láthatósági problémájuk van, utalt az LMP népszavazási kérdéseire. Lázár úgy véli, az LMP csak politikai haszonra akart szert tenni. A választási bizottság és a Kúria majd eldönti, lehet-e népszavazás a paksi erőműről – közölte a miniszter, hozzátéve, a választók egyébként már szavaztak 2014-ben Paks II. bővítéséről, a miniszter szerint a kormány fair módon járt el ebben az ügyében. Lázár felidézte, hogy parlamenti vita is volt a bővítésről még három évvel ezelőtt.

Hozzátette: 11 forint/kWh-ért állítja elő Paks az áramot, vagyis a magyar állampolgár 36 forintot, míg Németországban 90 forintot kell fizetniük az embereknek, és ebben már benne van a 21 forintos zöldenergiás támogatás. Ha megépül az új blokk, akkor a növekvő áramigény 50 százalékát ki tudja elégíteni, ha nincs Paks, akkor importra szorulnánk – közölte a miniszter, hozzátéve, amire szüksége van hazánknak, az 50 százalék atomerőműből és 50 százalék zöldenergiából származó energia, és azt is el kell érnünk, hogy ne szoruljunk importra.

A budapesti szuperkórház előkészítése folyamatban van – közölte kérdésre válaszolva Lázár János. A miniszter szerint tervtanulmányok készülnek, a kórház ezerágyas lesz, és az európai és nemzeti sztenderdeknek megfelelő intézmény épül, amelynek építését még ebben a ciklusban szeretnék elkezdeni.

Lázár az alapjövedelemről kifejtette: aki szociális segélyre szorul, de munkaképes, annak is dolgoznia kellene, hiszen a segélyét mások fizetik ki helyette. Kötelezni kellene a munkára azokat, akik munkaképesek, de nem dolgoznak – emlékeztetett a kancelláriaminiszter. Mint mondta: a Fidesz antikommunista párt, ezért nem fogadja el az alapjövedelem ötletét, amit a nemzetközi baloldal hirdet. Lázár szerint az alapjövedelem még az elkövetkező kampányok egyik fontos eleme lehet, ezért egy kissé szenvedélyes vitát folytatott az egyik újságíróval.

A kancelláriaminiszter nem érzi azt, hogy érzéketlenség lenne az országban, mint mondta: vannak olyanok, akik lakhatásukban segítségre szorulnak, de a helyi önkormányzatok próbálnak segítséget adni. A KDNP lépéséről is szólt, melynek lényege az, hogy a kilakoltatásoknál próbálják megvédeni a lakókat, hogy ne árverezhessék el az ingatlanokat.

„Minden megjegyzést komolyan kell venni, és a kormány ellenőrizni fogja az állításokat, ezért a NAV-hoz fognak fordulni”– reagált Lázár János arra a felvetésre, miszerint ezermilliárd forint tűnik el minden évben Magyarországon az áfacsalások miatt. Erről írt Maximilian R. P. Gebhardt, az amerikai nagykövetség volt munkatársa a Hungarian Spectrumon.

Szembesítették Lázárt egy korábbi kijelentésével, mely szerint az olimpiai pályázat visszavonásával felszabadult ezermilliárd forintot vidéki fejlesztésekre kellene költeni. A miniszter úgy fogalmazott: „Ha a budapestiek nem akarnak ekkora fejlesztést a fővárosban, azt el kell fogadni”, ám a vidékfejlesztésről nem szabad lemondani.

A repülőtéri gyorsforgalmi út felújítása meg fog valósulni – jelentette ki Lázár, arra reagálva, hogy előző nap felreppentek a hírek, hogy elkaszálták a tervet.

A gyulaházi hárommilliárdos űrközpontról is kérdezték a kancelláriaminisztert, szerinte azok a közösségek, amelyek a belföldi turizmusra próbálnak építeni, azokat támogatni kell. Lázár tapasztalata szerint a projektek kevés százaléka fuccsol be.

Nettó 142 milliárd forintba fog kerülni a Puskás-stadion, vagyis csak az áfa jelenti a különbséget – tájékoztatott Lázár, akit emlékeztettek arra, hogy korábban 100 milliárd forintért építették volna a létesítményt. A magyar állam egy nyílt nemzetközi tender után kapta meg a bruttó 190 milliárd forintos összeget – közölte, arra viszont nem tudott válaszolni a miniszter, hogy milyen épületeket húznak fel, annyit azonban elárult, hogy lesz múzeum, parkoló, étterem.

Meggondolás és a mérlegelés lehetőségét szerették volna bevezetni a közbeszerzések kapcsán – hangsúlyozta Lázár, hozzátéve, hogy az önkormányzati beruházások esetében a kormánynak egyedi döntéseket kell hozni, így például az unió által támogatott ivóvíz-beruházások esetében.

Ha továbbra is ostrom alatt tartja a média a roma intézményeket, akkor a felzárkóztatási lehetőségüket akadályozzák meg – közölte a miniszter a Híd a munka világába projekt felfüggesztése kapcsán. Lázár elmondta, hogy nem ez volt a kormány egyik legsikeresebb programja. Szerinte a kisebbségi önkormányzat elkövetett egy hibát, de ez nem jelenti azt, hogy a szervezet alkalmatlan lenne különféle programok intézésére.

Mit tenne Lukács György 13. kerületi szobrával? – kérdezték Lázárt. „Nem tudom megmondani, hogy jó szobor, avagy rossz. Nem láttam ezt a szobrot” – tért ki a válaszadás elől Lázár. Mint mondta, Lukács György munkásságát mindig próbálta elkerülni. Arra a kérdésre viszont, hogy van-e helye a közterületeken véres kezű kommunistáknak?, egyértelmű „nincs” volt a miniszter válasza. Konkrét kérdésekre egyértelmű a válasz – tette hozzá.

Rezsicsökkentéssel kapcsolatban Lázár elmondta, hogy lehetne Magyarországon rezsicsökkentés, de Brüsszel támadja ezt a tervet, vagyis azt, hogy egy hatósági szerv mondja meg Magyarországon, hogy mennyi legyen az energiaár. Az unió szeretné továbbvinni az energiauniót, ami szintén érintheti a rezsicsökkentést.

A Csíki sörnél tesz látogatást Lázár János március második felében – közölte a miniszter, és a cégvezetőnek ott fog néhány érdekes dolgot, javaslatot mondani.

Nem merül fel hazánk euróövezeti csatlakozása – jelentette ki a kancelláriaminiszter kérdésre válaszolva. Hozzátette: nem adottak a feltételek, még ha így is lenne, akkor is mérlegelni kell, hogy mit nyerünk és mit veszítünk. A gazdasági szabályozás és a pénzügyi felelősség tekintetében már most óriási a különbség azon tagállamok között, ahol az euró a pénznem – közölte Lázár.

Az ukrán nyelvtörvényről azt mondta a kancelláriaminiszter, hogy tisztázni fogják az ügyet, és konstruktív dialógust kezdeményeznek erről.

Az, hogy a Dagály milyen lett, azt majd az ott úszók elmondják – közölte Lázár, hozzátéve, hogy egy uszoda esetén nem a külcsín a fontos. Nekem uszodába járó emberként az a fontos, hogy a létesítmény úszásra alkalmas legyen – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár szerint maga a terv valósult meg, a miniszter egyébként nem tapasztalt a Dagály kapcsán óriási felháborodást.

Lázár arról is beszélt, hogy minden évben szeretnének díjcsökkentést, ezek egyik része a magánszemélyeket, másik része a vállalkozókat érinti. Hozzátette: szeretnék olcsóbbá tenni a közigazgatást, hogy 2018-ban miképp fog ez megvalósulni, azt még vizsgálják.

A pártfinanszírozás szigorításáról kérdezték a minisztert, aki azt mondta, nem ismeri a konkrét javaslatot, de hozzátette: mindenkinek el kell számolnia az állami pénzekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.