Veszélyben van egész Csillaghegy

Félrevezető írást közölt csütörtöki számában a Népszava a Római-partra tervezett mobil gáttal kapcsolatban.

MNO
2017. 03. 23. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félrevezető írást közölt csütörtöki számában a Népszava a Római-partra tervezett mobil gáttal kapcsolatban. A cikk hivatkozik egy, a Fővárosi Csatornázási Művek ár- és belvízvédelmi osztályának 2015-ben készített tanulmányára, csakhogy a Magyar Nemzet birtokában lévő ugyanazon szereplők által készített tanulmány, rajta Palkó György, az FCSM vezérigazgatójának aláírásával, valójában 2013 decemberében készült, annak egyik fejezete, melyre a lap hivatkozik. A dokumentum az egész csillaghegyi öblözet, benne a Római-part árvízvédelmi művének tarthatatlanságára hívja fel a figyelmet, megemlítve, Budapest védekezés szempontjából további kritikus pontjait is.

A szakmai anyag, amelynek címe Budapest árvízvédelmi rendszerének műszaki fejlesztési javaslata, Budapest valamennyi kritikus árvízvédelmi létesítményét elemzi. Ennek alapján lapunk már 2014. március 3-i számában megírta: „Fejlesztések és felújítások nélkül nem biztosítható Budapest védelme, ha a Duna legközelebbi áradásának a mértéke megközelíti vagy meghaladja a tavalyit. A nemrégiben készült fővárosi elemzés szerint egy újabb nagy árvíz már nemcsak a Római-partot, Békásmegyert és Csillaghegyet fenyegeti, de elöntheti Óbudát, Újlakot, a Vízivárost, valamint Újpestet, Angyalföldet és a Margitszigetet is. A Demszky-korszakban elhanyagolt védművek megerősítési költségeit becsülni sem lehet, a városvezetés a kormányhoz fordul az ügyben.”

A Római-part, pontosabban a csillaghegyi öblözet árvízvédelmi helyzetről a tanulmány a következőket írja: „A Királyok útja–Nánási úti töltés Csillaghegy fő védelmi vonala, ezért annak szakadása esetén az öblözet 356 hektáros területe a 11-es útig víz alá kerülhet, veszélyeztetve az ott élő emberek életét és értékeit.” A mobil gátról az anyag – az azóta elkészült partélen megépítendő árvízvédelmi művet támogató szakmai állásfoglalások (Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, Magyar Tudományos Akadémia) ismerete nélkül a következőket írta: „Az öblözet árvízvédelmét az előírásoknak megfelelő kiépítésű védmű kialakításával szükséges biztosítani. A 800 centiméter feletti árvizek alkalmával tapasztaltak miatt a védmű megépítése nem halogatható, az árvízi jelenségek miatt kialakulhat komolyabb, nehezen kezelhető meghibásodás. A védmű megerősítése halasztást nem tűr. A helyhiány miatt töltés építésére kisajátítási igény nélkül nincs lehetőség. A fejlesztés lehetőségét árvízvédelmi fal, töltéssel kombinált árvízvédelmi fal, töltéssel kombinált mobil gát, vagy egyéb kis helyigényű szerkezet nyújthatja.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.