A CEU megmentéséért és Orbán ellen kezdeményez népszavazást a Momentum

Összesen hat kérdést fognak beadni a CEU védelmében.

MN
2017. 04. 05. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A corvinusos Hallgatói Kezdeményezések Hálózata „Momentum – Fiatalok a közéletben” címmel rendezett beszélgetést: itt jelentette be a párt, hogy a NOlimpia után újabb népszavazási kezdeményezést ad be – írja a Hvg.hu.

„Nem fog érdekelni, hogy mennyire van összhangban a Corvinus Etikai Kódexével, amit most mondok” – mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Hozzátette: többről szól ez az ügy, mint a CEU, az oktatás szabadságáról és a minőségről is szó.

A népszavazási kérdés az lesz,

Ezen kívül öt másik kérdést fog beadni a CEU védelmében a Momentum.

Mint írják, két, gyakorlatilag Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc személyére szabott kérdést is benyújtanak. Ezek így hangzanak:

A kérdéseket előbb a NAIH-nak kell jóváhagynia, majd benyújtják a Nemzeti Választási Irodához.

„Bár a CEU kapcsán a DK vezetése is népszavazást kezdeményezett, láttuk, hogy az olimpiai népszavazást is adatgyűjtésre használták volna ki. A Momentum szerint azonban az elmúlt 27 év lejáratódott szereplői nem tudnak hitelesen az élére állni egy ilyen kezdeményezésnek – különösen, ha az egyik legelutasítottabb politikusról, Gyurcsány Ferencről van szó” – tette hozzá a Momentum.

A Demokratikus Koalíció pártigazgatója ugyancsak szerdán népszavazási kérdést nyújtott be annak érdekében, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) tovább működhessen Magyarországon – írja az MTI. Sebián-Petrovszki László a DK által korábban már megelőlegezett lépést budapesti sajtótájékoztatóján azzal indokolta, hogy a kormány „24 óra alatt keresztülverte” a parlamenten azt a törvényt, amely gyakorlatilag bezárja a CEU-t. A politikus véleménye szerint ez a jogszabály egy hét éve zajló folyamat része, amelynek során Orbán Viktor miniszterelnök nyugatról kelet, Vlagyimir Putyin Oroszországa felé közelíti Magyarországot.

A kérdés szövege: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetről (OECD) szóló szerződésben részes állam által elismert felsőoktatási intézmény Magyarországon bejelentés alapján folytathasson külföldi oklevelet adó képzési tevékenységet?” Sebián-Petrovszki László azt is hozzátette, hogy az utóbbi időszak tapasztalatai alapján a népszavazás az az eszköz, amellyel meg lehet állítani a kormányt, mert több esetben a referendum „belengetése” is elég volt ahhoz, hogy a kabinet meghátráljon.

A politikusnak felvetették, hogy Magyarországon szigorú kritériumrendszer határozza meg a felsőoktatási intézmények akkreditációját, míg az ő beadványuk egyszerű bejelentési kötelezettségről szól. A pártigazgató azt mondta, hogy a CEU korábban teljesítette ezeket a feltételeket, és ők csak azt szeretnék, hogy ami eddig működött, az továbbra is működhessen. Arra a felvetésre pedig, hogy kérdésük leegyszerűsítené az egyetemalapítás feltételeit, azt felelte, népszavazási kezdeményezésük arról szól, hogy az állampolgárok véleményt mondhassanak a CEU ellehetetlenítéséről.

A Demokrata Párt közleményben tudatta, a párt elnöke, Kósa Sándor a CEU botrányos ellehetetlenítése elleni azonnali lépésként népszavazási kezdeményezést adott be a lex CEU áterőltetésének napján az alábbi kérdéssel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2017/04/04-én hozott »lex-CEU« nemzeti felsőoktatásról szóló trv CCIV. módosítását a kormány visszavonja?” Emellett egyeztetést kezdeményezett az Egyesült Államok Külügyi Bizottságának demokrata párti szenátorával, aki az elsők között jelezte Magyarország izolációval járó kockázatát. A találkozó érdekében a jövő héten utazik Kósa Sándor az Egyesült Államokba. A 444 egyébként azt írja, Kósa Sándor már egy halom kamupártot futtatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.