CEU: Vádaskodás helyett egyeztetések kellenek

A felsőoktatáshoz értő szakértők bevonásával folytatott párbeszédre van szükség – közölték.

MTI
2017. 04. 20. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézmény rámutatott: a felsőoktatási törvényjavaslat első megjelenése óta mindvégig azt kérték a kormánytól, kezdjen jóhiszemű párbeszédet, amelynek célja az lenne, hogy mindkét fél részére elfogadható megoldást találjanak, amely lehetővé teszi a munka folytatását Magyarországon. Ehelyett folyamatosan hamis vádakkal és téves állításokkal szembesülnek – írták, hozzátéve: itt az ideje annak, hogy a kormány hagyjon fel ezzel a magatartással, döntse el, milyen álláspontot képvisel, és üljön le egyeztetni az egyetemmel.

Megjegyezték: jelen pillanatig semmilyen egyeztetés, konzultáció vagy tárgyalás nem volt a kormány és az egyetem vezetése között.

A közleményben Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető előző napi szavaira reagálva azt írták: nincs négy CEU. Egyetemükhöz, mint más felsőoktatási intézményekhez is, kapcsolódnak külön jogi személyek, így a szakmai könyvkiadói tevékenységet, a kollégium üzemeltetését végző vagy az ingatlanokat üzemeltető gazdasági társaság, de ezek nem egyetemként funkcionálnak, oktatási tevékenységet nem végeznek.

Mivel ezen szervezetek tevékenysége szorosan kapcsolódik a CEU működéséhez, ezért a legtöbb szervezet nevében valóban szerepel a CEU megjelölés is, azonban a fenti szervezetek egyike sem összetéveszthető a Central European Universityvel (CEU). Feladatuk az, hogy az egyetem tevékenységét segítsék – rögzítették.

Hamisnak nevezték az akkreditációval és diplomakiosztással kapcsolatos állításokat is, és azt írták, hogy a New York Államban bejegyzett Central European Universityt (CEU) a Middle States Commission on Higher Education akkreditálta. A New York Állam Oktatási Hivatala által lefolytatott, a CEU valamennyi képzésére kiterjedő programregisztráció és a Middle States Commission on Higher Education által végzett intézményi akkreditáció nemcsak lefedi azt, amit Magyarországon programakkreditáción értenek, hanem annál többet is megkövetel minőségbiztosítás tekintetében. Mindezt a magyar Oktatási Hivatal ebben a témában közzétett tanulmánya is tartalmazza – jelezték, egyúttal kijelentve: semmilyen kft. nem ad ki CEU-s diplomát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.