Jövedelmez a hazai kórházaknak a boncolás

Egyes intézmények szinte mindig elvégzik, míg máshol alig végeznek ilyet. Kevés a patológus.

Kuslits Szonja
2017. 04. 12. 4:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási eltérések látszanak a hazai kórházak között, ha azt vizsgáljuk, hogy milyen gyakran boncolják fel az elhunytakat. Kistarcsán például az elhalálozottak 79 százalékán végezték el a beavatkozást januárban, Balassagyarmaton ez mindössze 2 százalék volt – derült ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábbi OEP) legfrissebb, januári jelentéséből.

A NEAK adatai szerint januárban huszonöt intézményből egyetlenegyszer sem jelentettek boncolást, és az országos átlag is inkább azt mutatja, hogy ritkán történik ilyen beavatkozás. A januárban kórházban elhunyt több mint tízezer beteg mindössze 29 százalékánál végeztek ilyet. Kifejezetten ritkán boncoltak – mint a fenti adatból is kiderül – a balassagyarmati Kenessey Albert kórházban, 47 halálesetből mindössze egyszer. Hasonlóan alacsony, csupán 5 százalék körüli a boncolás aránya a Dombóvári Szent Lukács, a Csornai Margit Kórházban és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben.

Számos intézménynél jóval magasabb ennél az elvégzett boncolások aránya. A Mátrai Gyógyintézetben például 15 halálesetből 13-nál elvégezték a beavatkozást, ami 87 százalékos arány. Ezt követi 79 százalékkal a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, 132 esetből 104 boncolással. Ebben az intézményben egyébként már korábban is magas volt a boncolások száma, 2015 decemberében például első helyen állt az országos összesítésben. De kifejezetten gyakorinak számít a boncolás a januári adatok alapján a Mezőtúri Kórház és Rendelőintézetben (69 százalék), az ózdi Almási Balogh Pál Kórházban (68 százalék) és a Soproni Gyógyközpontban (67 százalék) is. Utóbbiban például 87 halálesetből 58-nál döntöttek úgy, hogy szükséges. Hogy mikor kötelező elvégezni a beavatkozást, törvény szabályozza. Ilyen például, ha felmerül, hogy bűncselekmény miatt halt meg valaki, vagy ha nem állapítható meg egyértelműen, mi volt a halál oka. De akkor is elvégzik, ha halva jön világra egy csecsemő, vagy a halál a születést követő 168 órán belül következik be.

Méhes Gábor egyetemi docens, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke a témával kapcsolatban korábban arról beszélt lapunknak: valószínű, hogy az intézmények egy részében azért tartják magasan a boncolások számát, mert jövedelmező orvosi beavatkozás. Arra a felvetésre, hogy a magas finanszírozás ellenére a kórházak egy része miért végez mégis kevés boncolást, úgy válaszolt: az intézmények zöme szerencsére teljesen máshogy látja a patológia szerepét.

– Ahol az a fontos szempont, hogy ebből (is) legyen bevétel, ott magas a kórboncolások száma, ahol pedig inkább az élő betegek diagnosztikája kerül előtérbe, talán ott a legalacsonyabb a boncolási ráta – mondta. Méhes Gábor kitért arra is, ő maga inkább azt támogatja, hogy kevesebb és céltudatosabb boncolást végezzenek. Nyugat-Európában egyébként a szakember szerint 10-15 százaléknál nem magasabb ez a mutató, és a legtöbb ilyen beavatkozáshoz meg kell győzni a családot, hozzátartozókat is.

A patológiai diagnosztika hozzátartozik a kórházak tevékenységéhez. Nagy kérdés azonban, hogy melyik intézmény mennyire tudja biztosítani; ennek egész egyszerűen az az oka, hogy rendkívül kevés patológus dolgozik az országban. Ráadásul az ilyen végzettségű szakembereket külföldön is tárt karokkal várják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.