Nem rázták meg a Fideszt a tüntetések

A Jobbik erősödött és az MSZP is, a Fidesz népszerűségének viszont nem sokat ártottak a kormányellenes demonstrációk.

MN
2017. 04. 27. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak egy százaléknyit csökkent áprilisban Fidesz teljes népességen belüli támogatottsága, a hetek óta zajló kormányellenes tüntetések tehát nem gyengítették igazán a kormánypártot, ami a pártválasztók körében viszont 2 százalékot veszített - írja a Republikon közvélemény-kutatását bemutató 24.hu.

 A portál megjegyzi, a Jobbik előrelendült az országos plakátkampánynak köszönhetően: a teljes népességen belül 3 százalékos , a pártválasztók csoportjában 4 százalékos erősödést mértek náluk a márciusi adatokhoz képest. Így most 19 százalékon állnak, ahogy a Botka László vezette MSZP is, amely a szegedi polgármester színre lépése óta erősödik. A szocialisták a teljes népességben és a pártválasztók között is 2 százalékpontot javítottak.

 A teljes népességen belül áprilisban

A megkérdezettek 47 százaléka szeretne továbbra is Fidesz-kormányt (egy hónappal ezelőtt ez még 50 százalék volt). Két százalékponttal, 30 százalékosra nőtt azok tábora, akik baloldali-liberális kormányt látnának szívesen (ez arány most a legnagyobb, amióta a Republikon méri), és azoké is, akik Jobbik-kormányt akarnak, az utóbbiak most 19 százaléknyian vannak. Négyszázaléknyian nem tudtak vagy nem akartak válaszolni erre a kérdésre a három lehetőség közül.

A Republikon Intézet megvizsgálta a pártok szavazótáborának összetételét az értékrendek alapján. A Fidesz támogatói közül a legtöbben (26 százalék) konzervatív, hagyománytisztelő emberek, van 20 százaléknyi rend- és stabilitáshívő, 17 százalék erős nemzeti érzelmű, a hívő emberek arány 13 százalék – meglepő, hogy majdnem ennyien (11 százaléknyian) liberálisok, szabad gondolkodásúak.

A baloldali-liberális tömb legnagyobb szeletét a szocialista gondolkodású emberek teszik ki (33 százalék), húszszázaléknyin vannak a liberális, szabadgondolkodásúak, van 12 százaléknyi konzervatív, hagyománytisztelő, míg minden tízedik szavazó zöldnek, környezetvédőnek mondja magát.

A jobbikosok leginkább erős nemzeti érzelműek (34 százalék), aztán rend- és stabilitáspártiak (26 százalék), de köztük is van 11 százaléknyi liberális, szabadgondolkodású a táborban, valamint 10 százaléknyi konzervatív, hagyománytisztelő.

A Republikon felmérte a bizonytalanok heterogén táborát is. Nem véletlenül, szavazatszerzés szempontjából a pártoknak fontos tudni, képesek-e megszólítani a még pártnélkülieket. Akik közülük rendelkeznek bevallott értékpreferenciával, azok a legnagyobb arányban hívők (14 százalék), liberálisok, szabadgondolkodásúak, rend- és a stabilitáshívők, valamint konzervatívok és hagyománytisztelők (12-12-12 százalék).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.