Stadion sétány épülhet Fehérváron

A Strabag gyorsított, tárgyalásos közbeszerzésen szerezte meg a háromszázmilliós megbízást.

Jandó Zoltán
2017. 04. 29. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb 370 millió forintot költ az állam a már enélkül is 16 milliárdos összköltség felett járó székesfehérvári stadionra. A Közbeszerzési Értesítőben tegnap jelent meg annak a helyi önkormányzat által kiírt eljárásnak az eredménye, aminek értelmében nettó 294 millió forintból „rehabilitálhatják” az éppen épülő Sóstói aréna környékét. A dokumentum szerint ennyiből megépülhet a 113 méter hosszú Stadion sétány, illetve a 68 méter hosszú Sóstó köz, de kialakítanak egy 1750 négyzetméteres parkolót is, ültetnek fákat, kihelyeznek KRESZ-táblákat, zajvédő falat húznak fel, lesz némi térkövezés, és már meglévő utcák felújítására is sor kerülhet.

A tendert az a Strabag nyerte, amely a magát a stadiont építő konzorciumban is három leánycéggel képviselteti magát, és amely a fehérvári Videoton FC csapatát is támogatja. Az építőipari csoport vállalatai közül ezúttal a Strabag Építő Kft. volt a befutó. A társaság egyébként gyorsított, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében nyerte el a megbízást, ami annyiban lehet érdekes, hogy ilyet csak 300 millió forintos értékhatárig lehet kiírni. Az aréna környékének rehabilitálásánál pont sikerült ebbe beleférni: előzetesen 298,5 millióra becsülték a beruházás nettó összértékét, aminél a Strabag kevesebbért vállalta ugyan a munkát, de érkezett 317,6 milliós ajánlat is. Hogy ezt a fejlesztést ki fogja finanszírozni, azt most még nehéz lenne megmondani.

A közbeszerzést az önkormányzat írta ki, de korábban is volt már rá példa, hogy az állam átvállalja a stadionfejlesztés elvileg a helyhatóságot terhelő költségét. Eredetileg például a kabinet csak 12,8 milliárdos támogatást ítélt meg a beruházáshoz, a tavaly év végi közbeszerzésen nyertes konzorcium azonban az előzetesen becsült összértéknél negyedével drágábban vállalata a munkát. Ráadásul már ez is csökkentett műszaki tartalmat jelentett: akkor a Magyar Narancs arról írt, hogy az első ajánlat 18,5 milliárdos volt, és ezt csak többszöri egyeztetés után sikerült bruttó 16 milliárdra lefaragni. Az önkormányzat így is vállalt némi kockázatot a szerződés november 22-i aláírásával, de azért nem túl nagyot: mindössze nyolc napig nézett úgy ki, hogy nekik kell a hiányzó bő hárommilliárd forintot kifizetniük. Végül aztán november utolsó napján a kormány az országvédelmi alap terhére átcsoportosított 3,3 milliárdot a projektre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.