Utcai zavargások ősszel? Mire készülnek a Fideszben?

Őszre erőszakossá is válhatnak a tüntetések egy magas rangú Fidesz-politikus szerint. De vajon félnek ettől, vagy annyira nem is bánnák?

Kósa András
2017. 04. 25. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

– Mi lesz ősszel? Lehet majd balhé az utcákon, esetleg zavargások, amilyeneket már láttunk 2006-ban – mondta egy névtelenséget kérő, magas rangú fideszes politikus a Magyar Nemzetnek, amikor az idei év várható politikai eseményeiről kérdeztük.

Kérdés, hogy ettől inkább félnek a kormánypártiak, vagy nem is bánnák annyira, ha a Fideszhez végtelenségig hű tábort még jobban össze lehetne kovácsolni egy robbanásig feszült politikai helyzetben. Nem beszélve arról, hogy Orbán Viktor kormányfőnek – aki mostanság viszkető tenyereket emleget – lételeme a harc. Ha pedig nincs, hát nem ijed meg a konfliktusok élezésétől sem. De más fideszes megnyilatkozásokban is tetten érhető az elszántság, akár Bayer Zsolt vagy legutóbb Németh Szilárd pofonokat kilátásba helyező hozzászólásaira, írásaira gondolunk.

A lapunknak névtelenül nyilatkozó fideszes képviselő szerint egyébként két okból is erőszakossá válhatnak a szaporodó utcai demonstrációk.

Egyrészt a Fideszben úgy gondolkodnak, hogy a lex CEU és a civiltörvény miatt kezdődött – szerintük részben spontán – tiltakozások, tüntetések, útlezárások több-kevesebb rendszerességgel folytatódnak a választásokig. „Bármennyire nem érdekelnek ezek a demonstrációk senkit azon a pár ezer emberen kívül, aki ezekre mindig elmegy, a résztvevők láthatóan rákaptak az ízére, így ők továbbra is eljárnak majd, ha nem a CEU vagy a civilek miatt, akkor okot mindig könnyű lesz majd találni” – vélte a képviselő, aki szerint „az interneten is elérhetőek már olyan használati utasításszerű leírások, hogy hogyan kell egyre jobban provokálni a rendőröket”. Ő abszurd példát említett, eszerint „közel kell lépni hozzájuk egy tűvel a kézben és észrevétlenül beléjük szúrni, ezt sem a rendőr nem tudja majd bizonyítani, sem a tévéfelvételeken nem látszik”.

A Fideszben szerinte tehát többen arra számítanak, a kormányellenes demonstrációk résztvevői szándékosan akarják majd kiprovokálni, hogy az esti híradókban tüntetőket oszlató, gumibottal ütlegelő civileket mutassanak, mint 2006-ban, az őszödi beszéd kiszivárgását követően. A fideszes politikus szerint „ezzel az lehet a szervezők célja, hogy ismét egy általános rossz hangulatot keltsenek az országban”.

– Elvégre senki nem szereti azt látni, hogy a rendőrök embereket vernek, felfordulás van. Erre még a mi szavazóink egy része is elbizonytalanodhat – tette hozzá.

Egy másik – nem fideszes, hanem kormányzati – forrásunk arról beszélt, azt nem hiszi, hogy bármilyen civil vagy ellenzéki szervezetnek ilyen stratégiája lenne, de „teljesen spontán is megtörténhet, hogy valaki túlmegy egy határon, és egy rendőrnél elszakad a cérna, és eljár a keze”. – Már a mostani demonstrációkon is lehetett látni, hogy volt, aki mondjuk levette a rendőrről a sapkáját vagy közvetlen közelről kiabált az arcába, mint 2006-ban is. Sok a fiatal a tüntetők között, és a rendőrök is jórészt fiatalok, előfordulhat, hogy valaki nem bír magával – fogalmazott, hozzátéve, „számukra az lenne a rémálom”, ha erőszakosan oszlató, embereket verő rendőrök képeivel lenne tele a média, hiszen a Fidesz jelenlegi politikájának egyik alapelve, hogy „Gyurcsányék alatt verték a tüntetőket a rendőrök, az Orbán-kormány alatt nem verik őket”. Ezt a hivatkozási alapot a párt továbbra is meg akarja őrizni politikai kommunikációja számára.

A másik negatív forgatókönyv azzal számol, hogy a kormányellenes megmozdulások előbb-utóbb a kormánypárti választóközeg részéről szülnek erőszakos ellenreakciót.

Tény, hogy egyelőre elszigetelt esetekben, de ért már inzultus ellenzéki demonstráción részt vevő tüntetőket. Egy budapesti szórakozóhelyen például „A CEU-val vagyok!” jelvényt viselő fiatalokba kötöttek bele, Teleki László MSZP-s képviselő lányát pedig aláírásgyűjtés közben inzultálták Nagykanizsán. De ide sorolhatjuk a fővárosi Szabadság téri szovjet emlékművet festékkel megdobó Komáromy Gergő esetét is, akit később a Budapesten élő oroszbarát csecsen, Magomed Dasajev kényszerített videós bocsánatkérésre, ami a magyar hatóságokat és a kormányzatot nem igazán zavarta.

 (Az eddigi atrocitásokat és a velük kapcsolatos kormányzati megnyilatkozásokat külön összeállításban ismertettük.)

A már idézett fideszes politikus szerint arról még nem döntött a Fidesz, hogy utcára viszi-e valamikor a közeljövőben a saját híveit. Ez azért érdekes, mert Bayer Zsolt megnyilatkozásai vagy a Civil Összefogás Fórumot vezető Csizmadia László aktivizálódása mintha erre utalna. Igaz, kormányzati informátorunk szerint „Habony Árpádék azt is mérik, mikor lenne szükség egy ilyenre a saját táborunk aktivitásának erősítése céljából. A döntést nyilván akkor fogják meghozni, ha egy ilyen demonstráció szükségességét a felmérések is alátámasztják”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.