A Momentum tagjai nem tervezik, hogy más szerkesztőségekbe is bemennek

Megtenné még egyszer, és ugyanúgy besétálna kérdőre vonni az Origo újságíróját Fekete-Győr András.

MN
2017. 05. 23. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mi egy elnyomó rendszernek a felelős, tettre kész és egymással szolidaritást vállaló polgárai vagyunk, s a legfontosabb üzenetünk az volt, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni a hatalom által” – ezzel magyarázta Fekete-Győr András az Origo szerkesztőségében tett látogatásukat Kálmán Olga műsorában. Hangsúlyozta, ki kell állni azokért az emberekért, akiket nap mint nap megtéveszt hazugságaival a hatalom a propagandagépezeten keresztül.

A Momentum Mozgalom elnöke szerint az újságíró kérdőre vonásával semmilyen megfélemlítés nem történt, „megfélemlítés az, amikor Magomed, a csecsen megfenyeget egy magyar állampolgárt, hogy bocsánatot kérjen; vagy amikor kopaszok állják el a Nemzeti Választási Bizottságnak az ajtaját. Ezzel soha senki nem foglalkozik, de amikor három fiatal, egyébként jól szituált és közvetlen ember besétál egy közintézménybe – ugyanis az Origót tulajdonképpen közpénzből tartjuk fenn, mert állami hirdetéseket hirdet –, és közszereplővel beszélget, az minden, csak nem megfélemlítés” – fogalmazott.

Kitért arra is, lehetett volna elegánsabban és konstruktívabban is beszélgetést kezdeményezni Kovács Andrással. „Ha legközelebb csinálhatnám, akkor bevinnék neki minden olyan valótlan állítást, amelyet a Momentum tagjaival szemben tett, és ott helyben cáfolnám. Megkérdezném tőle konstruktívan, hogy érzi magát, és hogyan éli meg ezt a munkakört, majd kérném, hogy mint állampolgár az állampolgárral beszélgessünk.”

Kiemelte, az akciójukkal több békeszerető, független újságírót és embert is megsérthettek, de mindezek ellenére „azt is látnunk kell, hogy a propaganda mint olyan eddig tabutéma volt Magyarországon”.

Fekete-Győr úgy látja, a szerkesztőségi látogatás nem sült el pont ellenkezőleg, mint ahogy elképzelték, hiszen az akciót követően a sajtó felkapta az ügyet, cikkek, publicisztikák boncolgatták a történteket. „A nyilvánosság erejét kell használnunk, nem elég az, hogy sajtó-helyreigazítási pereket kezdeményezünk az Origóval szemben, mert végtelen pénzük van, s mert a perek az álhíreik szinten tartását segítik” – fogalmazott.

Elárulta, tartalmilag még egyszer megtennék az akciót, „a formán, a hogyanon lehet még csiszolni. Szerintem fontos az, hogy fejlődjünk, tapasztaljunk, az ember ezt csak úgy tudja elérni, ha kint van a hidegben, interakcióba lép állampolgárokkal és különböző viszonyokkal – még egyszer megcsinálnánk, ha tehetnénk, igen”. 

Azt nem tervezik egyelőre, hogy más szerkesztőségekbe is bemennek hasonló célokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.