Az amerikai kormánynak „nincs hatásköre vagy szándéka” tárgyalni a CEU-ról

Az USA „ismételten sürgeti" Magyarországot, hogy függessze fel a módosított felsőoktatási törvény végrehajtását.

MN
2017. 05. 23. 16:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kormánynak „nincs hatásköre vagy szándéka” tárgyalni Magyarországgal a Közép-európai Egyetem (CEU) vagy más magyarországi egyetemek ügyéről – hangsúlyozta a washingtoni külügyminisztérium kedden kiadott közleményében.

A Heather Nauert minisztériumi szóvivő által ismertetett közleményben az Egyesült Államok „ismételten sürgeti” Magyarországot, hogy függessze fel a módosított felsőoktatási törvény végrehajtását, amely „diszkriminatív, súlyos követelményeket” támaszt az egyesült államokbeli akkreditációjú magyarországi intézményekkel szemben, valamint „fenyegeti” az akadémiai szabadságot és függetlenséget.

A közlemény szerint a magyar kormánynak „közvetlenül” kell foglalkoznia az érintett intézményekkel egy olyan megoldás érdekében, hogy azok továbbra is szabadon működjenek és szélesebb körű oktatási lehetőséget biztosítsanak Magyarország és a térség állampolgárai számára.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azonnal reagált. Menczer Tamás sajtófőnök az MTI-nek küldött reakciójában jelezte: Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott, kijelölt főtárgyaló az amerikai félnek felvázolt tárgyalási menetrendre hivatalos választ vár már több mint három hete. „Egy sajtóközlemény messze van a hivatalos diplomáciai választól” – írta.

A magyar kormány a megállapodásban érdekelt, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás – hangsúlyozta. Különösen sajnálatos ez annak tudatában, hogy a magyar és az amerikai kormány az elmúlt évtizedekben háromszor kötött oktatási témájú együttműködési megállapodást – jelezte.

A sajtófőnök szerint azt is fontos hangsúlyozni, hogy Magyarországon a tanszabadságot és az egyetemek függetlenségét senki sem veszélyezteti. A magyar felsőoktatási törvény nem diszkriminatív, az érintett felsőoktatási intézmények közül a törvényt nem kifogásolta sem a kínai, sem a malajziai, sem a thaiföldi egyetem, sem az érintett országok nagykövetei. A három amerikai egyetem közül kettő szintén együttműködőnek mutatkozik és keresi a megoldást – tette hozzá.

Amerikai részről már sokadszor közölték, hogy kormányzati szinten nem illetékesek. Az USA budapesti nagykövetségének sajtóattaséja, Richard Damstra a Hvg.hu megkeresésére legutóbb pénteken erősítette meg, hogy az amerikai szövetségi rendszerben a jogi és legalitási ügyek, valamint az oktatási intézmények diplomakibocsátási kérdései nem a szövetségi állam, hanem az amerikai államok hatáskörébe tartoznak. „Erre a tényre már többször felhívtuk a magyar állam figyelmét, a CEU-törvény elfogadása előtt és után. Arra biztatjuk a magyar kormányt, hogy a CEU-val és a többi érintett intézménnyel folytasson tárgyalásokat. Csalódottak vagyunk, hogy a magyar kormány ebben a témakörben eddig ezt figyelmen kívül hagyta” – írta.

Menczer Tamás keddi közleményében újra – mint az elmúlt hetekben – három, évtizedekkel ezelőtt született oktatási megállapodást emlegetett. Az 1977-es, 1998-as és 2007-es egyezmények azonban általános természetűek vagy közoktatási vonatkozásúak voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.