Tovább erőlteti a magyar külügy, hogy ők Trumppal tárgyalnának a CEU-ról

Az elmúlt negyven évben mindössze három kivétel található magyar–amerikai oktatási megállapodásról.

MN
2017. 05. 19. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke, Menczer Tamás szerint lehet amerikai–magyar megállapodást kötni a Közép-európai Egyetemről (CEU), mert három oktatási megállapodást is kötöttek már. Szerinte ezért nem érthető az amerikai fél álláspontja, hogy nem illetékesek. Az amerikaiak azt állítják hetek óta, hogy kormányuk a CEU-val kapcsolatos magánintézményi felsőoktatási együttműködési megállapodással kapcsolatban nem járhat el, nem tárgyalhat, mert az szembe megy az alkotmányukkal, Donald Trump elnök jogkörével.

Érdekesség, hogy az MTI-ben megjelent hír a Pesti Srácok cikkére hivatkozik, miszerint 1977-ben, 1998-ban és 2007-ben is született oktatási megállapodás, pedig ezt nem a lap derítette ki, hanem Palkovics László oktatási államtitkár osztotta meg ezt a Magyar Tudományos Akadémián tartott vitafórumon, ahol a Magyar Nemzet is jelen volt. A fórumon Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese elmondta, hogy örülne, ha a kormány nem olyan jogszabályokat alkotna, melyekhez utólag külön keresni kell a kivételeket.

Érdemes megjegyezni, hogy a kormány által talált korábbi megállapodások általános természetűek vagy közoktatási vonatkozásuk van: 1977. április 6-án egy kulturális, oktatási, tudományos és műszaki-tudományos együttműködési egyezmény született, 1998-ban a Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola jogállásáról szóló megállapodás, a harmadik pedig a magyar kormány és az amerikai kormány között a Magyar–Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság létrehozásáról szóló, 2007. március 8-án, Washingtonban aláírt egyezmény.

Menczer Tamás ugyanakkor hangsúlyozta: a CEU-val kapcsolatos vitában jelenleg nem Magyarország térfelén pattog a labda, Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott nem sokkal kinevezése után felvette a kapcsolatot az Egyesült Államok magyarországi ügyvivőjével, három hete tárgyalásokat is folytattak – ezt az amerikaiak „informálódásként” írták le, ugyanis szerintük ők még csak nem is tárgyalhatnak. Menczer szerint azóta várják a választ arra a kérdésre, hogy ki a főtárgyaló, kihez tudnak fordulni.

Az USA budapesti nagykövetségének sajtóattaséja, Richard Damstra a Hvg.hu megkeresésére pénteken ismét megerősítette, hogy az amerikai szövetségi rendszerben a jogi és legalitási ügyek, valamint az oktatási intézmények diplomakibocsátási kérdései nem a szövetségi állam, hanem az amerikai államok hatáskörébe tartoznak. „Erre a tényre már többször felhívtuk a magyar állam figyelmét, a CEU-törvény elfogadása előtt és után. Arra biztatjuk a magyar kormányt, hogy a CEU-val és a többi érintett intézménnyel folytasson tárgyalásokat. Csalódottak vagyunk, hogy a magyar kormány ebben a témakörben eddig ezt figyelmen kívül hagyta” – írta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.