CEU-rektor: Budapest az otthonunk, itt maradunk

Ignatieff kiemelte: az egyetem folytatja működését.

Unyatyinszki György
2017. 05. 30. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtótájékoztatót tartott a CEU kedd délután jelenlegi helyzetéről, ezt megelőzően délelőtt tizenegykor hallgatói fórum kezdődött. Az eseményen Michael Ignatieff, a CEU rektora elmondta: egyeztetnek New York állam kormányzójával, de döntés még semmiről sem született. Az Alkotmánybíróságon és az Európai Bizottság előtt is zajlik az ügy, de ezek még akár évekig is eltarthatnak – mutatott rá a rektor. Leszögezte: továbbra is Budapesten szeretnének maradni.

Ennek ezért is van jelentősége, mert a hvg.hu hétfői megerősített értesülései szerint az európai alapjogi szervezet, a Velencei Bizottság csak októberben foglal állást a lex CEU kapcsán. Ez már önmagában kései lehetne az egyetem számára, de korábban a kormány és a kormánypárt képviselői is jelezték, hogy mindenképp megvárják a Velencei Bizottság értékelését, csak azt követően mérlegelik, hogy módosítják-e a törvényt. Az egyetemnek viszont normál rendben már augusztusban meg kellene kezdenie az új hallgatók toborzását a 2018-as tanévre, tehát Damoklész kardja továbbra is felettük lebeg.

Enyedi Zsolt rektorhelyettes megerősítette, hogy a 2017-2018-as tanévben is ugyanúgy folytatják a munkát, mint korábban, „csak” az új hallgatok felvétele csúszik a lex CEU miatt. Június 22-én konferenciát tartanak az akadémiai szabadságról és a világban azt veszélyeztető tényezőkről. Lesz egy évzáró eseményük is, ahol a német szövetségi elnök veszi majd át a Nyitott Társadalom Alapítvány díját. Enyedi szerint például az efféle események is azt bizonyítják, hogy továbbra is Budapesttel terveznek. Enyedi Zsolt ehhez azt fűzte hozzá: úgy érzik, az utóbbi időben a magyar társadalom és Budapest megerősítette őket abban, hogy itt „kötelezettségeik vannak”.

Korábbi tapasztalataikra alapozva Enyedi elmondta, hogy az egyetem már nem csinál presztízskérdést abból, hogy velük tárgyaljon a kormány, de nyitottak a megkeresésre bármely szóba jöhető fél (kormány, New York, Európai Unió) irányába.

Ignatieff elmondta: nem a CEU irányítja az eseményeket, de egyelőre optimisták a tárgyalásokkal kapcsolatban, ugyanis értesüléseik szerint megkezdődött Altusz Kristóf kijelölt kormánymegbízott és New York állam kormányzója között az egyetem működését lehetővé tevő nemzetközi megállapodásról.

A nehézségektől függetlenül arra biztatják a hallgatókat, hogy továbbra is jelentkezzenek, s leszögezték: semmilyen megoldást nem fogadnak el, amit a kihagyásukkal, a fejük felett döntenek el, és ami nem felel meg maradéktalanul az egyetemnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.