Devizahitelek: semmibe vették a fogyasztóvédelmet

Lassan egyetlen szalmaszál sem marad, amibe kapaszkodhatnának azok a pórul járt devizahitelesek, akik a bíróságokon küzdenek igazukért.

Horváth Csaba László
2017. 05. 22. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, lassan egyetlen szalmaszál sem marad, amibe kapaszkodhatnának azok a pórul járt devizahitelesek, akik a bíróságokon küzdenek igazukért. Legalábbis erre utal az az ítélet, amelyet a minap hirdettek ki a Kúrián. A bíróság egy tíz évvel ezelőtt kötött, devizaalapú autóhitel-szerződésről döntött. Az adós azt szerette volna elérni, hogy a bíróság mondja ki a megállapodás érvénytelenségét, ugyanis az – többek közt – olyan alapfeltételeket nem tartalmazott, hogy mekkora kamatot kell fizetnie a kölcsön után. Ez pedig kulcsfontosságú követelménye a kölcsönszerződéseknek, ami nélkül a visszafizetendő összeget sem lehet megállapítani. Ráadásul a hitelszerződéseket szabályozó törvény is félreérthetetlen: semmis az a szerződés, amely nem tartalmazza az összes költséget, vagyis például a kamatot is.

Bár az utóbbi rendelkezés egyértelműen a fogyasztók védelmében került a törvénybe, mindez nem érdekelte a Kúriát.

A bíróság határozatában az olvasható: kétségtelen, hogy az adós nem tudta volna kiszámolni, mennyi kamatot kell fizetnie, ugyanis ehhez „számítástechnikai eszközök és programok igénybevételére lett volna szüksége”. Azonban – áll az ítéletben – a kamatszámítást utólag elvégezte a hitelező, így a szerződés érvényes, az adósnak pedig 14 százalékos kamatot kell fizetnie. Azt nem látja problémásnak a Kúria, hogy ez csak a megállapodás aláírása után évekkel derült ki. De az a kérdés sem vetődött föl, vajon szerződést kötött-e volna a pénzintézettel az adós, ha tudja, valójában mekkora kamatot kell fizetnie.

Ugyanakkor az ítélet nem csupán a fogyasztóvédelmi rendelkezések figyelmen kívül hagyása miatt aggályos, hanem más jogszabályok és a Kúria korábbi iránymutatásai alapján is. A bírói testület a devizahitelek ügyében számos döntést hozott, ezek közül több is arra mutat rá, hogy a szerződéseknek érthetőnek, átláthatónak és az adósok számára világosnak kell lenniük. Továbbá ki kell derüljön belőlük, milyen módon és mértékben hatnak a fogyasztó fizetési kötelezettségére. Ezeknek viszont bizonyosan nem felelt meg a szóban forgó kölcsönszerződés, ugyanis képtelenség megállapítani például, hogy a fizetési kötelezettségére milyen hatással lesz az a megegyezés, amelyből nem derül ki, mekkora kamatot kell fizetni a pénzintézetnek.

Figyelemre méltó továbbá, hogy a devizahitelekkel kapcsolatban többször is megállapította a Kúria: azok lényege, hogy az adós a forintkölcsönnél kedvezőbb kamatozású hitelt kapott, cserébe pedig devizában adósodott el. Ebből következően ő viseli az árfolyamváltozás hatásait, ami – mint ismert – az adósok számára lett rendkívül hátrányos. Éppen ezért érdekes, hogy a Kúria rábólintott a pénzintézet által megállapított 14 százalékos kamatra, ebből ugyanis az következik, hogy egyáltalán nem kapott kedvezőbb kamatot az adós, viszont az árfolyamváltozás miatt megemelkedett terheket neki kellett kifizetnie. Hogy a 14 százalékos kamat mennyire magas, jól mutatja az a devizahiteles törvény, amelyben rögzítették, hogy e kölcsönök esetében mekkora kamatot kell meghatározni. A törvény 4-6 százalékon állapította meg a tisztességes kamat mértékét. Igaz, ez az ingatlanhitelekre vonatkozik, ám ezektől lényegében nem különböznek az autóhitelek sem.

A szóban forgó ügynek egyébként várhatóan nincs vége, ugyanis az adós nem törődik bele a döntésbe. Ügyvédje, Bihari Krisztina lapunk megkeresésére közölte, hogy az Európai Unió Bíróságához fordulnak jogorvoslatért az ügyben.

Nem először derül ki, hogy a devizahitelesek reménytelen harcot folytatnak igazukért. A Kúria nemrég arról döntött, nem sérült a pártatlanság látszata, amikor egy tavalyi konferencián a devizahiteles adósok szempontjából rendkívül aggasztó zártkörű tanácskozást folytatott a Pécsi Törvényszék és a Pécsi Ítélőtábla bírói kara a devizahiteles-perek kimeneteléről. Erről azért kellett döntenie a testületnek, mert egy a Pécsi Ítélőtáblán pereskedő adós elfogultsági indítványt nyújtott be azután, hogy az említett konferencia jegyzőkönyvét a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozta. Az óriási felháborodást kiváltó dokumentum alapján az adósok indulata egyáltalán nem volt alaptalan, bizonyos bírák kijelentései ugyanis – a Kúria friss állásfoglalása ellenére – alkalmasak lehetnek arra, hogy megrendítsék a pártatlan és részrehajlás nélküli bíráskodásba vetett bizalmat.

– Ami a devizaalapú kölcsönszerződések érvénytelenségét illeti, sok érvénytelenségi jogcímet, amivel a nehéz helyzetbe került adósok próbálkoztak, jelenlegi tudásunk alapján már ki tudunk lőni – többek közt ilyen megállapításokat tett a Pécsi Ítélőtábla egyik bírája, aki a perek következményeiről beszélt. Baranyabán Judit amellett, hogy a jogvédelmet kereső adósok érveiről olyan „próbálkozásként” szólt, amelyet „ki kell lőni”, nyíltan beszélt arról is, hogy a hitelszerződéseket érvényessé kell nyilvánítani, annak ellenére, hogy mindez „nem találkozik az adósok érdekeivel”.

– Meggyógyítjuk ezeket a szerződéseket, és ez esetben úgy kell tekinteni ezekre, mintha már a kezdetektől a bíróság által orvosolt tartalommal jöttek volna létre – mondta a bíró. Majd hozzátette: ha mégsem sikerülne érvényessé nyilvánítani a hitelszerződést, akkor hatályossá kell nyilvánítani, ami viszont nem orvosol semmit. Mint mondta, „itt már csak a kegyelemdöfést adjuk meg, vége a történetnek, csak az elszámolást kell elvégezni”. Az viszont nem derült ki, hogy a szóban forgó kegyelemdöfést miként kell megadni a devizahiteles-szerződések esetében.

Az elhangzott kijelentésekről korábban nyilatkozott lapunknak a Pécsi Ítélőtábla, egyben a Magyar Bírói Egyesület elnöke, aki néhány szerencsétlen megfogalmazást leszámítva nem látott kivetnivalót az elhangzottakban. Makai Lajos kijelentette, hogy azok a devizahiteles-törvények, amelyek alapján el kell bírálni a szóban forgó hitelszerződéseket, nem „adóspártiak” feltétlenül, így jogértelmezésük sem lehet az.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.