Ismét elővennék Magyarország ellen az EU legerősebb fegyverét

A sokat emlegetett, de soha nem alkalmazott 7. cikk bevetésére tett javaslatot az EP négy frakciója.

MN
2017. 05. 11. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetlen igazi szankciót, az EU-szerződés 7. cikkének alkalmazását javasolja Magyarország ellen az a javaslat, amelyet az Európai Parlament (EP) négy baloldali frakciója nyújtott be – írja a Bruxinfo. Az Európai Néppárt saját határozattervezete erre csak homályosan utal, arra az esetre, ha a magyar kormány nem tenné meg a megfelelő lépéseket a problémák orvoslására.

Az EP plenáris ülése május 17-én szavaz a magyarországi helyzetről szóló állásfoglalásról, amelyre két határozattervezetet nyújtottak be: az egyiket a szocialisták és a demokraták (S&D), a liberálisok (ALDE), a zöldek és az Egyesült Baloldal közösen jegyzi, a másikat a Fidesz–KDNP-t is a soraiban tudó Európai Néppárt nyújtotta be. A négypárti állásfoglalás kimondaná, hogy

„Magyarországon jelenleg rendszerszerű fenyegetésnek vannak kitéve az EU-alapszerződésben lefektetett alapelvek, ami feljogosítja az intézményeket a hetes cikkely alkalmazására”.

Erre elvileg az uniós szerződés értelmében akkor van lehetőség, ha egy tagállamban súlyosan és folytatólagosan sérülnek a szerződés 2. cikkében felsorolt demokratikus alapelvek (az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok), vagy ennek fennáll a kockázata. A 7. cikk végső esetben azt is lehetővé teszi, hogy egy tagállamtól megvonják az őt az Európai Tanácsban megillető szavazati jogot.

A négypárti javaslat arra utasítaná az EP állampolgári jogi bizottságát (LIBE), hogy „kezdeményezze a megfelelő eljárást”, és annak végén az EP szavazhasson a 7. cikk alkalmazásáról. Tehát még nem a 7. cikk szerinti eljárás közvetlen elindításáról hozna határozatot az EP, hanem az eljárás előkészítéséről, a folyamat megkezdéséről.

A baloldali szövegtervezet felsorolja a problémákat, amelyeket Magyarországnak kezelnie kellene: különösképp a menekültek emberi jogai, a dolgozó terhes nők jogai, az oktatási szabadság, a romák oktatási ágazatban tapasztalt szegregációja. A négypárti tervezet felszólítja az Európai Bizottságot, hogy szigorúan ellenőrizze az uniós források magyarországi felhasználását, különösképp a menedékkérőkkel, a közérdekű tájékoztatással, az oktatással, a társadalmi befogadással és a gazdasági fejlesztésekkel összefüggésben.

Az Európai Néppárt saját tervezetében nincs szó közvetlenül a 7. cikkről, ez a szövegjavaslat csak arra utasítaná a LIBE szakbizottságot, hogy „folytassa a vitát (Magyarországról), és tegye meg a szükséges lépést, amennyiben a magyar kormány nem hozott megfelelő intézkedéseket a bizottság által megszabott határidőn belül a helyzet orvoslására, és megállapításra került a szerződés 2. cikkében rögzített értékek komoly megsértésének az egyértelmű kockázata”. Virágnyelven persze ez is jelentheti a 7. cikk alkalmazását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.