Juhász Péter megírta, hogy mi kell a sajtóperekhez

Szabadon értelmezi a bíróság ítéleteit a közpénzen hizlalt kormánymédia.

MN
2017. 05. 23. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Milyen következményekkel jár ma Magyarországon egy sajtóper?” – ezt a kérdést boncolgatja Juhász Péter, a Hvg.hu-n ma megjelent írásában. Az Együtt elnöke a Momentum Mozgalom múlt heti akciója során indult közéleti vitában segít tájékozódni. Megosztotta ugyanis a közvéleményt, hogy Fekete-Győr András, az ellenzéki mozgalom vezetője az Origo szerkesztőségében, személyesen kérte számon lejárató cikkei miatt az egyik újságírót. Sokak szerint az agresszív fellépés a kormánysajtó munkatársaival szemben sem megengedett, mások azonban úgy vélik, nincs más megoldás. A bíróság a rágalmazó médiumokkal szemben ugyanis tehetetlen.

„Azzal kezdeném, hogy nehezen ítéli meg a helyes magatartást az, aki nem szembesült személyesen azzal az aljas mocsokkal, amit a megszámlálhatatlan propagandamédium követhetetlen mennyiségben okád magából” – kezdi Juhász. A politikus valóban ismeri a kormánysajtó technikáját. Számos, kampányszerű lejárató anyag készült róla, egyebek mellett vádolták már pártpénz elsikkasztásával, valamit azzal, hogy Portik Tamás olajmaffiózó utasításait hajtja végre.

„Ezen álhírek publikálásáért a lopott közpénzből fenntartott médiumok »újságírói« és az őket pórázon tartó feletteseik nyilván szép pénzt tesznek zsebre, akár a többszörösét, mint a szakmájukat tisztességgel gyakorló újságírók. Szóval innen indulunk” – folytatja cikkében az Együtt elnöke. Ráadásul a politikus ellen valamennyi támadást a kormánymédiumok kartellszerűen, összehangoltan indították. Ennek következtében ugyanazt a sztorit nyolc médium, jellemzően az Origo, a Pesti Srácok, a 888, a Lokál, a Riposzt, a TV2, a közmédia és Magyar Idők is lehozták. A rágalmazott félnek, jelen esetben Juhásznak – ha a szerkesztőségek a korábban már kiküldött helyreigazítási kérelmeknek nem tesznek eleget – a nyolc médiumot külön-külön kell perelnie. A bíróság nyolc napon belül kitűzi az első tárgyalást, vagyis egy héten belül akár nyolc tárgyaláson is meg kell jelenni. Innen kezdődnek a csúszások. Az idő rövidsége miatt gyakran küldenek ki a bíróságok nem szabályszerű idézést, de előfordulhat, hogy a tárgyaláson nem áll rendelkezésre a bizonyítási indítvány – minden felmerült probléma egyben, újabb tárgyalások kitűzését hozza maga után.

Ezután születhet meg az első fokú ítélet. Juhász tapasztalatai szerint azonban ez semmiben nem tartja vissza a kormánymédiát, ezeket az ítéleteket ugyanis mindig megfellebbezik. A másodfokú tárgyalások során pedig a különböző tanácsok eltérő ítéleteket hoznak ugyanabban a kérdésben, ezért a kormánysajtó szabadon értelmezi a bírói döntéseket.

„No, de mégiscsak nyertem pert, a TV2-vel szemben jogerősen azt, hogy nem utasított, nem irányított engem Portik, nem adott nekem pénzt, és nem ő vette a sípokat a fütyüléshez” – folytatja Juhász. Hiába azonban a siker, az Origo az ítéletet úgy értelmezte, hogy a bíróság szerint jogszerűen mondható: a politikus Portik embere. Hozzáteszi az eddig leírt folyamat persze időigényes. Hét hónapja pereskedik, mégis még mindig több ügye folyamatban van.

„A következő kérdés, hogy mi kell mindennek a végigjáráshoz?” – folytatja Juhász. Mindenekelőtt pénz, hiszen a politikus szerint a pereskedést több mint száz munkaórát követel az őt képviselő ügyvédektől. A közpénzen hizlalt kormánysajtó elleni jogi küzdelem tehát, Juhász szerint koránt sem fair play.

„Csak azért írtam mindezt, hogy aki arról értekezik, hogy egy demokrata egy jogállamban a propagandával szemben a sajtópert köteles igénybe venni, azt tudja, hogy akár egy évig is eltart egy ilyen per, sok munka, energia és pénz, és a propagandistát pervesztesség esetén sem éri semmilyen kár, és a fene tudja, hogy a médiumok eleget tesznek-e a jogerős ítéletnek” – teszi hozzá a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.