Még mindig a férfiak uralják az állami vezetést

Alig vannak nők az államtitkárok és a miniszteri biztosok között.

Hutter Marianna
2017. 05. 25. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezető állami pozíciók ötödét sem töltik be nők a minisztériumokban – derül ki a hivatalos kormányzati oldalon található adatok összesítéséből. Nem jelent újdonságot, hogy a jelenlegi – Süli János, a Paks II. kivitelezéséért felelős tárca nélküli miniszter érkezésével immár 13 fősre bővült – kormánynak egyetlen női tagja sincsen. Ám ugyancsak kirívóan alacsony a nők száma az államtitkárok, a helyettes államtitkárok, a miniszteri biztosok és a kormánybiztosok között – vagyis azokon a posztokon, ahol gyakoribb az új pozíciók kreálása és sűrűbbek a személycserék, így akár javulhatna is a nemek aránya.

A legtöbb nőt a helyettes államtitkárok között találni (26 százalék), ezt követi a kormánybiztosi pozíció (19). Ám az államtitkároknak már mindössze 14 százaléka nő, még a miniszteri biztosok között ennél is rosszabb (mindössze 13 százalék) a nők aránya.

Ha tárcák szerint vizsgáljuk a nemi arányt az államtitkárok, helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok között, akkor a legtöbb nőt az Emberi Erőforrások Minisztériumában találjuk, ahol e pozíciók birtokosainak harmada nő.

Balog Zoltán tárcáját a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium követi 24 százalékos női aránnyal, illetve a Földművelésügyi Minisztérium 22 százalékkal. Az Igazságügyi Minisztériumnál kevesebb mint 12 százalék az arány, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál pedig éppen 12 százalék. Legrosszabb a helyzet a Honvédelmi Minisztériumban, ahol az érintett vezetők között egyetlen hölgy sincs.

Ha pedig összesítjük az összes fontosabb posztot betöltő – kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok, miniszteri biztosok, kormánybiztosok és kormányszóvivő – közszolgát, kiderül, hogy az érintettek mindössze 17,9 százaléka, vagyis nagyjából minden ötödik vezető nő.

A nők kormányzati szerepének kérdése legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor Orbán Viktor miniszterelnök pár héttel ezelőtt mindössze annyival kommentálta Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet leváltását, hogy nőügyekkel nem foglalkozik. Sokak körében nagy fölháborodást váltott ki a kijelentés, így a miniszterelnök később Lázár János kancelláriaminiszterrel megüzente: tévedett, mert az ország fele nő, és a nőügyekkel foglalkozni kell.

Lapunk akkori, a kormányinfón feltett kérdésére – mely szerint Orbán Viktornak nem kellett volna-e bocsánatot kérnie a kijelentésért –, Lázár János úgy válaszolt, hogy a miniszterelnöknek nem volt bántó szándéka; míg Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint egyáltalán nem is volt miért bocsánatot kérni. Orbán Viktort a parlamentben is kérdőre vonták a kijelentéséért, Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) fölszólította, kérjen bocsánatot minden magyar nőtől, akit megsértett. A miniszterelnök úgy reagált: mindenkitől elnézést fog kérni, akit megbántott, de szerinte most erről nincs szó.

Egyébként Orbán Viktor egy 2015 tavaszán tartott, zártkörű beszélgetésen a 444 beszámolója szerint azt mondta: a magyar politika alapjában véve a folyamatos karaktergyilkosságra épül, ami brutális helyzeteket teremt, de a nők ezt nem bírják. – Vannak tehetséges hölgyek, akik talán meg is tudnák oldani, de nem csodálkozom, hogy nem jelentkeznek a feladatra – magyarázta állítólag a kormányfő.

Ugyanakkor nem minden országban tartják távol a nőket a kormányzati feladatoktól: a nemrégiben beiktatott franciaországi elnök, Emmanuel Macron kormányában a miniszterek fele nő. Ehhez hasonlóan a Kanadában 2015-ben kormányt alakító Justin Trudeau által vezetett kabinetben is 50-50 százalékos a nemek aránya. Ami Németországot illeti, ott 2005 óta Angela Merkel személyében nő tölti be a szövetségi kancellár (vagyis gyakorlatilag a miniszterelnök) szerepét. Merkelnek összesen 15 minisztere van, köztük 6 nő. A tavaly év végén az Amerikai Egyesült Államok élére megválasztott Donald Trump kormányában pedig mindössze 2 nő miniszter található, 12 férfi.

Mint lapunk korábban beszámolt róla, nem a politika az egyetlen terület Magyarországon, ahol még mindig kirívóan nagyok az egyenlőtlenségek: például a 2016–17-es tanévben a teljes állásban foglalkoztatott kutatók mindössze 7,5 százaléka volt 30 év alatti nő. Ugyancsak jelentős nemi különbségeket találni a keresetek között. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a teljes állásban foglalkoztatott férfiak bére 16 százalékkal magasabb volt 2015-ben, mint a nőké.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.