Üzent a Fidesz: kitart menekültellenes politikája mellett

Politikai támadásról beszél a kormánypárt az Európai Parlament szigorú döntése kapcsán, de állítja, nem tágítanak.

MN
2017. 05. 17. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja felháborítónak nevezte az EP szerdai határozatát, és visszautasította az újabb politikai támadást Magyarországgal szemben.

A képviselőcsoport szerint a baloldali frakciók által beterjesztett, hazánkat elítélő határozat célja az illegális bevándorlás Magyarországra kényszerítése – a „valóságtól teljesen elrugaszkodott, számos torzítást tartalmazó szöveg” pedig olyan vizsgálatot kezdeményez, amelynek eredménye alkalmas lehet a jövő évben esedékes magyar országgyűlési választás befolyásolására, valamint a bevándorláspolitikával kapcsolatos nyomásgyakorlásra.

Azt ugyanakkor üdvözölték, hogy a „bevándorláspárti Soros György folyamatos nyomásgyakorlása” ellenére a 751 tagú Európai Parlament képviselőinek jelentős része – valójában kevesebb mint fele, 358 fő – nem támogatta a baloldal „hazug rágalmait”, és csak kiegyensúlyozott vizsgálatot fogad el a vitatott kérdésekben.

Az EP-frakció szerint a kormány nyitott a vitatott jogszabályokkal kapcsolatos párbeszédre az Európai Bizottsággal – ezzel a sokat bírált lex CEU-ra és a civiltörvény javaslatára utalt, igaz a kormányról itthon mint rideg falról pattannak vissza a CEU vezetőjének érvei.

A kormánypárti képviselők hangsúlyozták: az illegális migrációt elutasító politikát nem fogják feladni, mert a jövőben is csak a magyarok dönthetik el, kikkel élnek együtt Magyarország területén.

Csakhogy, az állásfoglalás több szempontból is sántít: Európai Bizottság egy pillanatig sem arra kérte a magyar kormányt, hogy illegális bevándorlókat fogadjon be, jelen állás szerint közel 1300 menedékkérő – tehát legálisan érkező – migránst kellene elhelyezni Magyarországon az uniós elvárások szerint, és ők is szigorú ellenőrzésen esnének át, hogy itt-tartózkodásuk jogszerű legyen. 

Ráadásul nem csak a baloldali EP-frakciók szavaztak a 7. cikkely előkészítésére: a baloldali frakciók összlétszáma 363 fő, de az indítványt 393 támogatták – vagyis nem kizárt, hogy az Európai Néppártból, a Fidesz pártcsaládjából is igennel voksoltak a szavazáson.

A hazai ellenzék EP-képviselői a Jobbik kivételével üdvözölték a döntést: a szocialista Szanyi Tibor az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában kijelentette: Európa erős szövetséges az „orbáni önkény” elleni harcban, az „orbáni rezsim” leleplezése és európai elszigetelése szempontjából pedig morális és politikai áttörésként értékelte az Európai Parlament állásfoglalását.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője nyilatkozatában kijelentette: az Európai Parlament megmutatta, hogy a képviselők többsége pártállástól függetlenül úgy látja, a magyar kormány rendszerszerűen és súlyosan sérti az Európai Unió alapértékeit, a demokráciát, az emberi jogokat, a jogállamot.

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője jelezte, hogy pártja képviselői elutasították az Európai Parlamentnek a 7. cikkely elindításáról szóló állásfoglalását, amely eljárás végén Magyarországgal szemben súlyos szankciókat vezethetnek be. Hozzátette: a Jobbik képviselői elfogadhatatlannak ítélték az Európai Néppárt által benyújtott indítványt is, amelyben a képviselőcsoport tagjai ugyancsak bírálták az eredményes határvédelem érdekében meghozott – a magyar Országgyűlésben a Jobbik által is támogatott – jogszabályokat.

Szerdán az Európai Parlament strasbourg-i plenáris ülésén határozatot fogadott el, amelynek értelmében a testület megkezdi az előkészítését az uniós szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindításának a magyar állammal szemben szemben – a határozat szerint ugyanis Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének.

Mint lapunk is beszámolt róla, a nukleáris csapásnak is nevezett cikkely több fázisból áll, és rendkívül összetett jogi procedúra, de ha végigviszik, és tényleg jogsértőnek találják hazánkat, akkor felfüggeszthetik Magyarország szavazati jogait – elsőként az uniós tagállamok közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.