„Vakon” kellett szavazni az uniós pénzekről

A képviselők nem nyúlhattak a pályázatokat tartalmazó laptophoz. Egy hivatalnok görgette helyettük az egeret.

Lőrincz Tamás
2017. 05. 15. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tisztelt fideszes képviselőtársak! Tudja valaki, hogy pontosan miről is szavazunk? – ez a nem mindennapi kérdés hangzott el a Nógrád Megyei Közgyűlés áprilisi ülésén, ahol a politikusok éppen egy 23,3 milliárd forint összértékű uniós pályázat sorsáról döntöttek.

– A válasz mély hallgatás volt, majd az egyik kormánypárti képviselő csak annyit mondott, hogy a közgyűlés jogszerűen jár el – idézte fel a tragikomikus jelenetekkel tűzdelt pályázati eljárást Cseresznyés István, a Jobbik megyei képviselője.

Az ügy megértéséhez 2014 végéig kell visszamenni, a kormány ugyanis ekkor hirdette meg a Terület- és településfejlesztési operatív programot (Top). Ennek célja a falvak, városok gazdasági és szociális fejlesztése, méghozzá úgy, hogy megyénként megállapítanak egy keretösszeget, amelyet szétosztanak a nyertes pályázatok között. A települések elkészítették a terveiket, benyújtották az államkincstárhoz, majd a fejlesztési elképzelések szakmai bírálaton is átestek.

Döntés azonban ekkor még mindig nem született, egy korábban elfogadott rendelet ugyanis előírta, hogy a megyei közgyűléseknek is jóvá kell hagyniuk a támogatott pályázatokat. Nógrád megye összesen 41 milliárd forintot kap, ennek az első ütemében 23,3 milliárd forintról döntöttek.

– Szerdán kaptam egy meghívót e-mailben, amelyben az állt, hogy két nappal később, azaz pénteken rendkívüli közgyűlés lesz, ahol a Top pályázatairól döntünk majd. A levélhez csatoltak egy összeférhetetlenségi nyilatkozatot, valamint egy titoktartási nyilatkozatot is, amelyeket ki kellett tölteni ahhoz, hogy egyáltalán részt vehessünk a szavazáson. A pályázatokról viszont nem kaptunk sem tájékoztatást, sem háttéranyagot, mindössze egy betekintési lehetőséget – mondta lapunknak Boldvai László, a testület szocialista tagja. A képviselő másnap be is ment a hivatalba, hogy átnézze a pályázatokat – erre ezen a napon kívül legfeljebb még péntek délelőtt, az ülés előtti órákban lett volna lehetősége –, de igen meglepő körülményeket tapasztalt. – Bevezettek egy üres irodába, ahol csak egy asztal, azon pedig egy laptop állt. Azt mondták, azon az egy gépen tekinthetem meg a pályázatokat, de a géphez nem nyúlhatok. Ott ült a gép mellett egy hivatalnok, aki szükség esetén lejjebb görgetett – idézte fel Boldvai. A politikus végül nem élt a lehetőséggel, úgy vélte ugyanis, hogy ez nevetséges eljárás, a több száz pályázatot, több ezer oldalnyi dokumentumot pedig lehetetlen így átnézni.

A legtöbb ellenzéki képviselő – a rövid határidő miatt – el sem tudott menni a betekintésre, így pénteken úgy került sor a szavazásra, hogy valójában nem tudták, mit tartalmaznak a pályázatok. A hab a tortán maga a szavazás volt, ott ugyanis azzal szembesültek a jobbikos és a szocialista képviselők, hogy az előterjesztésben csak kódok vannak. – A szavazás tehát úgy zajlott, hogy megkérdezték, támogatják-e a Top 1.32.38.19-es pályázatot. Anélkül, hogy bárki tudta volna a teremben, hogy az pontosan mit is tartalmaz. A kormánypártiak pedig nyomták a gombot – mondta a Magyar Nemzetnek Cseresznyés István. A jobbikos és a szocialista politikusok szerint az eljárás elfogadhatatlan, a képviselőknek ugyanis valójában nem volt lehetőségük átnézni az anyagokat. Emiatt az MSZP-s képviselők ki is vonultak az ülésről, a jobbikosok pedig bent maradtak ugyan, de végig tartózkodtak.

Lapunk megkérdezte a Nógrád megyei önkormányzatot is az esetről, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy azért nem kaptak a képviselők háttéranyagot a pályázatokról, mert nem volt rá lehetőség, az egyik elfogadott rendelet ugyanis szigorú titoktartási kötelezettséget ír elő. Kiemelték ugyanakkor, hogy a politikusok másfél napig betekinthettek a teljes „projektmappába”. „A betekintés során a hivatalnok jelenlétét a projektfelületen történő navigálás, technikai és adminisztratív segítségnyújtás érdekében biztosítottuk” – írták. A szűk határidőket firtató kérdéseinkre azt felelték, a Nógrád megyei önkormányzat gyorsan el akarta fogadni a szükséges határozatokat, hogy a beruházások mielőbb elkezdődhessenek. A megyei helyhatóság azt is leszögezte: minden szabályosan, a törvényeknek megfelelően zajlott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.