A Jahn Ferenc kórház kapja az 500 liternyi kézfertőtlenítős adományt

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete az interneten szavaztatta meg a leginkább rászoruló intézményt.

Kovacsik Ágnes
2017. 06. 30. 4:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 800 ezer forintnyi támogatás gyűlt össze alkoholos kézfertőtlenítőre a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) kézhigiéniát népszerűsítő akciójában. Az internetes szavazáson a legtöbb voksot a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet kapta, így a több mint ötszáz liter alkoholos kézfertőtlenítőt és hatvan darab ágyvégi adagolót az ott dolgozó kollégák, gyógyuló betegek és látogató hozzátartozóik használhatják majd – írja közleményében a ReSzaSz.

A szakszervezet akciójával a kézhigiénia fontosságára hívta fel az egészségügyi dolgozók és döntéshozók figyelmét, hiszen ez alapvető és elengedhetetlen követelménye a biztonságos betegellátásnak, a kórházi fertőzések visszaszorításának.

A ReSzaSz abban bízik, hogy minden egészségügyi intézmény bejáratánál, minden folyosón, betegágyon és minden betegellátási pontnál lesz kézfertőtlenítő, lehetővé téve annak rutinszerű használatát, ezáltal is csökkentve az elkerülhető megbetegedések és halálozások számát.

A szakszervezet korábban hangsúlyozta, Magyarországon használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő gélt az egészségügyi intézményekben (6 liter/1000 betegnap; Svédországban ez például 40 liter/1000 betegnap).

„A kórházi kézfertőtlenítés olyan alapvető lenne, mint az, hogy az autóban indulás előtt bekötjük magunkat: előírás, hogy a kórházi folyosókon, kórtermenként iksz mennyiségű kézfertőtlenítő gélt biztosítsanak, ehhez képest viszont napi szintű problémát jelent a higiénia biztosítása az egészségügyben” – mondta nemrégiben a Magyar Nemzetnek Dénes Tamás, a szakszervezet elnöke. Felidézte, az Állami Egészségügyi Központ lapunkban idézett jelentését is, amely szerint 2014-ben Magyarországon évente több mint 32 ezer haláleset elkerülhető lett volna jobb egészségügyi ellátórendszerrel és hatékony népegészségüggyel.

Nincs könnyű helyzetben a Jahn Ferenc kórház: múlt hét elején lezárták az intézmény 3-as számú belgyógyászatát. A Hír TV információi szerint azért, mert a dolgozók tömegével mondtak fel. A hírek szerint a felmondott nővérek és ápolók többsége a közelben, újonnan megnyílt svéd bútoráruházban vállalt munkát, ott ugyanis korábbi fizetésük többszörösét keresik meg. Ezzel szemben másnap a kórház közleményében azt állította, hogy szó sincs tömeges felmondásokról, csupán a tervezett karbantartások és felújítások miatt szünetel egyes kórtermek használata. Nem sokkal később festők jelentek meg az osztályon, bár az ügy érdekessége, hogy a felújítás feliratú tábla a Hír TV riportja után került ki az osztály bejáratára, és a botrány kirobbanása után napokig senkit sem láttak az osztályon: se beteget, se munkásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.