A titkosszolgálatok is készülnek a nyári bulikra

A Balaton Soundon és a Szigeten is ott lesznek terrorelhárítók, arcfigyelő kamerák figyelik majd a tömeget.

MN
2017. 06. 14. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar rendvédelmi szervek felkészültek a nyári magyarországi rendezvények fokozott biztosítására – nyilatkozták az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai zárt ülése után a testület tagjai.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: az ülésen a szervek rendkívüli felkészültségről számoltak be. Komoly biztonsági intézkedésekkel készülnek az olyan tömegrendezvényekre, mint a vizes világbajnokság, a Formula 1-futam, a Sziget fesztivál, a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál és a Balaton Sound – sorolta.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnökének beszámolója szerint Papp Károly országos rendőrfőkapitány az ülésen azt mondta: az emberek eligazítását, képzését, feladatszabását tekintve felkészültek, s a műszaki, pénzügyi feltételek is biztosítva vannak. A rendőrség munkáját a magyar titkosszolgálatok mellett nemzetközi együttműködés is segíti – idézi nyilatkozatát az MTI.

Mint korábban lapunk is beszámolt róla, a Terrorelhárítási Központ valóságos fesztiválszervezővé lép elő idén, egységeik, rejtett és látható detektoros rendszereik már a bejáratnál szűrik a rendezvényekre bevitt tárgyakat – a Sziget esetében pedig már a bejutást is érvényes arcképes azonosító okmányhoz kötötték. Úgy tudjuk, emellett arcfelismerő szoftverrel összekötött kamerák is működnek majd a nagy fővárosi fesztiválon.

Az előkészületek nem számítanak túlzásnak, a zenei programok és fesztiválok könnyű célpontot jelenthetnek a merénylők számára.

Tavaly júliusban a bajorországi Ansbachban terrortámadás érte egy zenei fesztivál látogatóit: egy huszonhét éves szíriai menedékkérő robbantotta fel magát hátizsákjába rejtett pokolgéppel a fesztivál bejáratánál, miután nem jutott be az eseményre. A támadásban tucatnyian sérültek meg, hárman súlyosan. A bombát robbantó férfi két évvel korábban érkezett Németországba, menedékkérelmét egy esztendővel a merénylet előtt elutasították.

Idén májusban pedig Manchester legnagyobb arénájában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő az amerikai Ariana Grande koncertje után: az Iszlám Állam által vállalt merényletben huszonketten haltak meg, és ötvenkilencen megsebesültek, az áldozatok többsége kiskorú lány volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.