Egy formális levélből derült ki: puhulhat a lex CEU

Amerikai szövetségi államokkal tárgyal a magyar kormány az egyetemekről – derül ki Betsy DeVos oktatási miniszter leveléből.

Koncz Tamás
2017. 06. 21. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lex CEU keményebbnek tűnt, mint a gránitszilárdságú (bevezetése óta hatszor módosított) alaptörvény: a magyar kormány hónapokon állt ellen a közvélemény, Nobel-díjas tudósok, az MTA vezetője, sőt az amerikai külügy akaratának, hogy a felsőoktatási törvény módosításával padlóra vigye az általuk csak Soros-központként emlegetett Közép-európai Egyetemet.

Most azonban változott valami, bár ez csak egy formális levélváltásból derült ki: az MTI adta közre, hogy Balog Zoltán miniszter megköszönte Betsy DeVos amerikai szövetségi oktatási miniszter régóta várt levelét, amiben az amerikai politikus állítólag tudomásul vette a magyar felsőoktatási törvény módosítását.

A tudomásulvétel kifejezés túlzó, hiszen (a távirati irodának is eljuttatott) levélben DeVos hangsúlyozza: az Egyesült Államokban az oktatás, így a külföldi akkreditáció és a diplomakibocsátás ügye is elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség. Megállapodást pedig szintén csak a tagállamok köthetnek az egyetemek külföldi működéséről és akkreditációjáról – nem a Donald Trump vezette szövetségi kormányzat, hiába szabná meg utóbbi hozzájárulását a CEU működési feltételeként a magyar felsőoktatási törvény.

Betsy DeVos levelében ugyanakkor van egy meglepő újdonság: mint írja, úgy tudja, a magyar kormány már elkezdte felvenni a közvetlen kapcsolatot az érintett tagállamokkal, ahol akkreditálták az intézményeket.

Balog Zoltán szerdán kelt válaszlevelében ezt meg is erősítette: az emberi erőforrások minisztere szerint Maryland, Massachusetts és New York szövetségi állam illetékesei már jelezték tárgyalási szándékukat, és a magyar kormány képviselője fölvette velük a kapcsolatot.

A Budapesten 27 éve működő Közép-európai Egyetemnek, vagyis a CEU-nak egyébként éppen New York adott ki jelenleg is érvényes akkreditációt.

A tagállami szintű megállapodás lehetőségét korábban Lázár János is említette. A kancelláriaminiszter egy kormányinfón beszélt arról, hogy az Európai Bizottság feleslegesen támadja a módosított felsőoktatási törvényt, hiszen a magyar kormány már a Marylandben bejegyzett, de budapesti kampuszt fenntartó McDaniel főiskola helyzetéről is meg tudott állapodni a szövetségi állammal.

Már csak az a kérdés: hogyan sikerült mindezt megoldani, és milyen szándékkal, jogalapon tárgyal a kormány az Egyesült Államok tagállamaival – ha a felsőoktatási törvény egyértelműen kimondja: föderatív kormány esetében csak a központi kormányzattal, vagyis az USA esetében csakis a Trump-kabinettel köthet előzetes megállapodást az érintett szövetségi tagállam, és ez ad jogalapot a tagállam magyar kormánnyal kötött nemzetközi oktatási egyezményéhez.

A lex CEU nagy trükkje pedig éppen abban rejlik, hogy az Egyesült Államok nem jogosult és nem is hajlandó tagállamok egyetemi-oktatási ügyeiről tárgyalni – ez egyértelműen kiderül Bety DeVos júniusi üzenetéből, Balog Zoltán mindeddig hiába is próbált központi szinten egyezkedni a CEU ügyében.

Az MTI csak szemlézi, de egészében nem idézi  Balog és DeVos levélváltását, így a teljes szöveget sem ismerhettük meg. 

Levélben fordultunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy megtudjuk:

Levelünket szerda este küldtük el, ha kérdéseinkre érkezik reakció, frissítjük cikkünket.  

Ha a lex CEU esetleg puhulna, változna is, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a kormány megkegyelmezne a Soros György alapította budapesti intézménynek: a felsőoktatási törvényben továbbra is ott szerepel a kitétel, hogy egy külföldi oktatási intézmény csak akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet Magyarországon, ha a székhelye szerinti országban is államilag elismert intézménynek számít, és ott tényleges képzést nyújt.

A CEU New York-i akkreditációjával nincs gond, de képzést csak Budapesten folytat – a jelek szerint célzottan az egyetemre szabott törvény alapján 2018-tól már nem vehetnek fel új hallgatót, 2021-ben pedig végleg be kellene zárniuk fővárosi campusukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.