Előzetes letartóztatásba kerül három NAV-os és egy ügyész

Kettőtől tizenhat évig terjedő büntetési tételekről van szó.

MTI
2017. 06. 29. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes letartóztatásba helyezett a Budai Központi Kerületi Bíróság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hivatásos állományába tartozó három embert, valamint egy ügyészt és egy civil gyanúsítottat, akikkel szemben többrendbeli, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés miatt folytat nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozás gyanúsítottjai összesen közel százmillió forintot fizettek egy csoportnak, amelynek tagja volt a három NAV-os alkalmazott és az ügyész is.

Ők a pénzért cserébe a munkájuk során keletkezett információkat adtak át arra jogosulatlanoknak azért, hogy azok mentesüljenek a büntetőeljárás alól, vagy cselekményük enyhébb elbírálás alá essen.

Az ügyészség négy emberrel szemben azért kérte az előzetes letartóztatás elrendelését, mert fennállt a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás meghiúsításának veszélye, az ötödik gyanúsítottal szemben pedig azért kérte a kényszerintézkedés bevezetését, mert tettét több, folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

A gyanúsítottak védői házi őrizet elrendelését kérték, de ezt a bíróság elutasította, és végzésében megállapította: mindenki esetében fennáll a megalapozott gyanú, azt rendőri jelentések, vallomások, házkutatásokról és lefoglalásokról szóló jegyzőkönyvek is alátámasztják.

A főügyészség hangsúlyozta, hogy a bűncselekmények súlya kiemelkedő, büntetési tétele két évtől tizenhat évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyben a Demokratikus Koalíció (DK) MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az ügyész a NAV egyik bűnügyi vezetőjével szövetkezett, és konkrét ügyeket „simított el” vélhetően Kósa Lajos fideszes politikus polgármestersége idején, ezért követeli, hogy őt is hallgassák ki.

A NAV erre reagálva közölte, hogy bűnügyi igazgatót nem érint az eljárás.

A Fidesz azt írta a DK közlésére reagálva, hogy az igazságszolgáltatás független a helyi politikai vezetéstől, és az ügyészségen kívül még a NAV és a rendőrség sincs önkormányzati hatáskörben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.