Kövér: Sem az MSZP-vel, sem a Jobbikkal nem működne együtt a Fidesz

Az Országgyűlés elnöke nem tartja elképzelhetőnek, hogy korrupciós botrányba keverednének.

MN
2017. 06. 30. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéket a Fidesz „érdektelennek” tartja, és ha a párt nem szerezne abszolút többséget 2018-ban, sem a Jobbikkal, sem az MSZP-vel nem működne együtt, ebben az esetben valószínűleg a jelenlegi ellenzéki pártokból álló nagykoalíció alakulna – mondta Kövér László a Hit Gyülekezete Hetek című hetilapjának adott interjúban.

Az Országgyűlés elnöke nem tartja elképzelhetőnek, hogy a Fidesz vagy a kormány meghatározó emberei közül bárkivel szemben akárcsak hihető korrupciós váddal elő tudjanak állni.  Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a Fideszt ugyanúgy megehetik vezetői és holdudvara korrupciógyanús ügyei, mint 2010 előtt az MSZP-t, a házelnök azt válaszolta: „az MSZP hitelességét nem önmagában a korrupció zabálta föl, bár kétségkívül fontos szerepet játszott az MSZP történelmi bukásában. Szerintem az MSZP-t az vitte a mélybe, hogy miközben nem volt képes hitelesen tisztázni magát a korrupció vádja alól, aközben tönkretette az országot”.

A migráció kapcsán Kövér László azt mondta, „a migráció problémája jóval több, mint egy egyszerű belpolitikai konfliktuspont. Olyan veszély, amely Magyarország kultúráját és a bennünket körülvevő európai civilizációt is fenyegeti, és fennáll a lehetősége annak, hogy végérvényesen megváltozik Magyarország és Európa arculata”. A házelnök úgy véli, az embereket foglalkoztatja a migráció, az ellenzék pedig rosszul mérte fel ennek a problémának a jelentőségét.

Kövér László a migrációt úgy jellemezte: az nem spontán folyamat, hanem egy nemzetközi hatalmi küzdelem Európára lecsapódó következménye.

Az Országgyűlés elnöke a migrációval kapcsolatos uniós hozzáállás alakulásáról szólva úgy értékelt: nagy baj, hogy a változás kimerül abban, hogy a politikát szavakban a közvéleményhez igazítják – amely az első pillanattól fogva inkább a magyar álláspontot osztotta minden európai országban –, ennek azonban a gyakorlatban semmi következménye nincs.

Úgy látja, a baloldalt például politikai érdekek motiválják, importálni akarnak olyanokat, „akiknek a szavazatait az emancipáció ígéretével meg lehet majd vásárolni”. „Másrészt pedig abban a sorosi világértelmezésben osztoznak, amely szerint a világ helyes rendje az, ha nincs semmilyen személyes kötődése az embereknek, és semmilyen közösség nem ad védelmet az egyénnek, ahol nincs semmiféle korlát a profitérdekkel szemben. Úgy gondolják, ha az európai népességet el lehetett vágni a saját, keresztény civilizációs gyökérzetétől, akkor ezt a bevándorló muszlimokkal is meg lehet tenni – ezt hívják ők »integrációnak«. Úgy tűnik azonban, hogy a semmihez való integrálódás nem elég vonzó a bevándorlók számára, s ennek tragikus következményeivel nap mint nap kénytelenek vagyunk szembesülni” – fogalmazott Kövér László.

Az egyneműek házasságának németországi engedélyezését, a kormányzó CDU ehhez való viszonyát úgy kommentálta: egyes országok jobbközép pártjainak politikusai Európában maguk sem hisznek már a konzervatív értékek képviselhetőségében.

A kormány és Soros György konfliktusáról szólva kijelentette, semmilyen jogalapja nincs Soros Györgynek arra, hogy beavatkozzon európai ügyekbe, ezen belül Magyarország ügyeibe, és érzékeltette, az üzletember migrációval kapcsolatos fellépése hozta a töréspontot. Értetlenségének adott hangot az ügyben, hogyan tud „egy spekuláns a demokrácia törvényeit nyíltan megcsúfolva ilyen befolyásra törni”, „állítólagos” civilszervezeteiről pedig mint politikai ügynökségekről beszélt.

A Farkas Flóriánnal kapcsolatos kérdésre méltatta a roma közösség problémáinak enyhítése területén elért eredményeket, amelyek a vele való együttműködéshez fűződnek, és rámutatott: a Fidesz a Lungo Drommal mint a magyarországi cigányság legerősebb szervezetével újította meg szövetségét.

A Fidesz Simicska Lajossal fennálló konfliktusát azokkal a kormányzati lépésekkel magyarázta, amelyekkel Orbán Viktor miniszterelnök szerinte világossá tette: nincs olyan privát gazdasági érdek, amely megelőzhetné az ország, a közösség érdekeit. Ide sorolta többek között az agrártámogatások nagybirtokosok érdekeit sértő átalakítását.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.