Navracsics: Nincs egy mondatom, amit Brüsszel és Budapest is elfogadna

Sokan Orbán ügynökének, mások a nemzet brüsszeli árulójának tartják Navracsics Tibort: az EU-biztos a Heti Válasznak adott interjút.

MN
2017. 06. 29. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Magyarország körüli feszült európai véleményklíma miatt minden más EU-biztosénál szűkebb a mozgásterem” – mondta Navracsics Tibor a Heti Válasznak. Mindez gyakran okoz neki nehezen kezelhető helyzeteket: „nem tudok úgy elmondani egy összetett mondatot, hogy azzal mind Brüsszel, mind Budapest egyetértsen”.

Navracsics a csütörtökön megjelent interjúban azt is elárulta, miért nem próbálta megakadályozni a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás megindítását: ha nem is ért vele egyet, érvényes döntésnek tartja, amelyet végre kell hajtani. Hozzátette, ha voksolást kért volna, mert ellenzi az eljárást, akkor Orbán bizottságba ültetett ügynökének tartanák.

A néppárti politikus nem hiszi, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban elapadnának a Magyarországra érkező pénzek, mint ahogy azt sem gondolja, hogy a kormányfő forrás híján kiléptetné az országot az EU-ból. Azt ugyanakkor Navracsics is elismerte: két felvetés is van jelenleg az uniós forráselosztásról – az egyik szerint prioritás alapján küldenének EU-s forrást, a másik felvetés pedig a jogállamiság feltételeinek betartásához köti a támogatást.

Az uniós biztos szerint Magyarországon lefojtott vita zajlik a bevándorlásról és a multikulturális létről, amit meghatároznak a nemzeti traumák is – de az ország nem egyszínű.

Navracsis a beszélgetés során nem tagadta azt sem, hogy a bizottságon belül létezik kivételezés egyes országokkal, mégsem csak az unió gyarló oldalát látja. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság számára jelenleg az egyik legnagyobb kihívás a Kelet és Nyugat közötti munkaerőpiaci feszültség, a nyugati országok ugyanis azt szeretnék, ha a keleti tagállamok munkavállalói is megkapnák hazájukban a nyugati biztosítékokat, a keletiek pedig versenyelőnynek tekintik az alacsony béreket.

S hogy visszatérne-e a távollétében erős változásokon átesett Fideszbe? „Ha a polgári Magyarországért dolgozhatok, azt a jövőben is szívesen teszem” – mondta Navracsics Tibor a Heti Válasz kérdésére, hozzátéve: nem tervez durcásan visszavonulni az egyetemi szférába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.