Nem akarnak kordonokat a Pride résztvevői, szóvivőjük Orbán szavait idézte

Karlik Cintia nem zárta ki, hogy kordonbontásba kezdenek, épp mint a Fidesz 2007-ben.

Katona Mariann
2017. 06. 26. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bárhogy is dönt a rendőrség a jövő szombaton esedékes melegfelvonulás biztosításáról, a résztvevők állítják, nem fognak ezúttal is kordonok között vonulni. Karlik Cintia, a Pride szóvivője a 24.hu-nak adott interjúban ezt azzal indokolta, hogy korlátozza a gyülekezési jogukat, hogy a rendezvényhez nem lehet szabadon csatlakozni, illetve nem lehet azt elhagyni. „Ez sérti alkotmányos jogainkat” – mondta, hozzátéve, lehet azon vitatkozni, hogy a biztonság felülírja ezeket a jogokat, de szerinte létezik költséghatékonyabb és az alkotmányos jogaikat kevésbé sértő megoldás is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a felvonulás biztosítását végző rendőrség hozzájárul-e, hogy lemondjanak a kordonokról, ez valószínűleg csak az utolsó pillanatban fog kiderülni. A szóvivő szerint azonban az egyenruhások tökéletesen képesek biztosítani egy rendezvényt lezárások nélkül is, ráadásul az utóbbi években a felvonulók száma nőtt, az ellentüntetőké pedig csökkent. Tavaly például egyetlen erőszakos tüntető sem akarta megzavarni a rendezvényt.

Karlik Cintia még azt sem zárta ki, hogy kordonbontásba kezdenének, ha rendőrség ragaszkodik a vasrácsokhoz. Orbán Viktor miniszterelnök szavait idézte fel, aki 2007-ben, a Kossuth téri kordonbontáskor azt mondta: „vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa”. A kormányfő akkor hozzátette, hogy elérkezett az a pont, amikor példát kell mutatni demokráciavédelemből, a Pride szóvivője szerint tíz év telt el az akkori kijelentése óta, most ők is így gondolják.

Habár a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) már korábban jelezte, hogy ők is az utcán lesznek július 8-án, hogy tiltakozzanak a „társadalomzüllesztő, családellenes, homoszexuális erők köztéri provokációja ellen”, Karlik Cintia szerint nem szabad a fenyegetéseknek felülniük.

Már kerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy vajon fontolgatják-e a kordonok elhagyását az idei felvonuláson, amint válaszuk megérkezik, cikkünket frissítjük.

A politika is reagál

A rendezvény ezúttal is hat a belpolitikai szereplőkre. Korábban a Momentumot vezető Fekete-Győr András, azóta pedig a Demokratikus Koalíció jelentette be, hogy ott lesznek a felvonuláson. „Gyere velünk Te is, ha egyetértesz azzal, hogy senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés semmiért, és mindenki szabadon szerethesse azt, akit akar” – hirdeti Gyurcsány Ferenc pártja.

A Fidesz ezúttal is elutasító, nemrég Gulyás Gergely, a kormánypárt alelnöke a Magyar Időknek adott interjújában közölte: nagyon nem értene egyet azzal, ha fideszes politikus venne részt a Pride-on, és ezt kizártnak is tartja.

A Jobbikot vezető Vona Gábor véleménye sem változott, nemrég kijelentette, hogy főpolgármesterként ő betiltaná a rendezvényt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.