Nem kérnek a plakáttörvényből az ellenzéki pártok

A Jobbik után az LMP és az Együtt közölte: továbbra is elutasítják a Fidesz javaslatát.

MN
2017. 06. 17. 15:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a plakáttörvény csütörtöki leszavazása után sejthető volt, hogy a Fidesz nem adja fel ilyen könnyen, és minden trükköt bevet majd, hogy még inkább a saját igényei szerint írja át a politikai verseny szabályait – közölte az LMP azután, hogy Budai Gyula az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elárulta, az Áder János által visszadobott plakáttörvény ügyében június 23-án fognak rendkívüli parlamenti ülést tartani. 

Az LMP szombati nyilatkozatában hozzátette: „sem ehhez, sem az oligarchaháborúhoz” nem kívánnak asszisztálni, ezért ott lesznek a rendkívüli ülésen, újra nemet mondanak a Fidesz javaslatára és tovább küzdenek a valóban átlátható és tisztességes párt- és kampányfinanszírozási szabályok megalkotásáért.

A Jobbik már pénteken felszólította a pártokat: újra legyen teljes az ellenzék egysége. Volner János jelezte: a jobbikos képviselők „akár a Holdról is vissza fognak térni”, hogy szavazhassanak és megakadályozzák a jogszabály elfogadását. Kérte, hogy egyetlen ellenzéki képviselő se fontolgassa a távolmaradást, mert azzal „egy az egyben csicskájává válik az Orbán kormánynak”.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a Fidesz megijedt a Jobbik óriásplakátjainak sikerétől, ezért elképesztő „bolseviktempót” próbál diktálni és minden eszközzel korlátozni akarja ezeknek a plakátoknak a terjesztését. Hozzátette, hogy ha elfogadnák azt a „bizarr” és alá nem támasztható feltételezést, hogy a Jobbiknak milliárdos kampányra futotta, akkor azt is el kell fogadni, hogy ezeknek a plakátoknak a tömeges megrongálása súlyos, kiemelten büntetendő bűncselekmény. A „Fidesz irányítása alatt álló rendőrség” viszont eközben nem teszi a dolgát, nem intézkedik a plakáttolvajokkal szemben – mondta Volner János.

Megszólalt a plakáttörvénnyel kapcsolatban az Együtt is. Szombaton Szigetvári Viktor, a párt választmányának elnöke közölte: az Együtt minden olyan javaslatot támogatna, amely átláthatóvá tenné az árszabást, a CÖF-öt és a kormánypropagandát korlátozná, miközben nem hátráltatja a pártok kampányon kívüli hozzáférését a plakátokhoz. Azonban ha a Fidesz ismét a politikai hirdetéseket korlátozni kívánó javaslatot fog beterjeszteni az Országgyűlés elé, az Együtt országgyűlési képviselői továbbra is el fogják utasítani azt. A politikus kitért a civil törvényre is, mellyel kapcsolatban jelezte: cinikus döntés volt, hogy Áder János aláírta a civiltörvényt.

Mint ismeretes, csütörtökön Áder János megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a plakáttörvényt. A döntés érdekessége, hogy a visszaküldött törvény töredékes, hiszen a kétharmados többséget igénylő részeit a parlament nem fogadta el. Ennek ellenére az egyszerű többséget igénylő részeit a kormánypárti többség megszavazta, majd a törvényt Kövér László házelnök megküldte az államfőnek. Viszont Áder János döntésével így megnyílt az út azelőtt, hogy a Fidesz újra próbálkozzon a teljes törvény elfogadásával.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.