Nyilvános adatokat mutat be leleplezésként a TASZ zsebében turkáló Magyar Idők

426 millió forintot kapott Soros Györgytől a TASZ – írja a lap a szervezet nyilvános adataira hivatkozva.

MN
2017. 06. 29. 5:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas leleplezésként tálalja a Magyar Idők, hogy az egyébként nyíltan Soros György alapítványi támogatásait használó Társaság a Szabadságjogokért Közhasznú Egyesület (TASZ) 426 milliós támogatást kapott a Soros-alapítványoktól, így a Nyílt Társadalom Alapítványoktól (OSF) és a Sigrid Rausing Trusttól (SRT).

Az egyébként minden szempontból jogszerű támogatásokról a kormánypárti napilap is onnan értesült, hogy a TASZ éves közhasznúsági beszámolójában forintról forintra felsorolja forrásait és kiadásait – külön kiemelve a külföldi donációkat. A Magyar Idők azt ugyanakkor nem hangsúlyozza, hogy a jogvédők 2014 és 2018 decembere között kapnak összesen ennyi pénzt.

Magyarán a „kinyomozott” Soros-források jó része valószínűleg még meg sem érkezett a szervezethez, amely saját beszámolója szerint tavaly összesen 209 millió forintos bevétellel gazdálkodott – ebből pedig 21 millió forint érkezett belföldi cégektől, egyházaktól vagy magánadományozóktól.

A Soroshoz köthető SRT tetemes összeggel támogatta például a cigány lakosság mozgósítását – írta a Magyar Idők, hozzátéve: ez a TASZ megfogalmazása szerint olyan roma jog- és érdekvédelmi szervezetek feltérképezését jelenti, amelyekkel együttműködve igyekeznek előmozdítani a roma választópolgárok aktív állampolgárságát. A 2015 óta futó ilyen programokra 146 millió forintot kapott a TASZ. „A beszámolóból kiderül, hogy ebből a pénzből kampányoltak a 2016. október 2-án tartott kvótanépszavazás ellen is” – tette hozzá a lap. 

A TASZ-t azután próbálta leleplezni a kormányközeli napilap, hogy a jogvédő szervezet kijelentette: nem fogja viselni a külföldről támogatott civil szervezet címkét, hiszen enélkül is átlátható külföldi és belföldi finanszírozása. Utóbbit egyébként a Magyar Idők leleplezőnek szánt cikke is bizonyíthatja.

A TASZ az Amnesty Internationalhoz hasonlóan bojkottálja a kormánypárti képviselők által elfogadott szabályozást: az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, és a polgári engedetlenség útját választja – ezt a módszert alkalmazta egyébként több fideszes társával együtt 2007-ben Orbán Viktor is, amikor elkezdték lebontani a Parlament körüli kordont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.