Péntektől tárgyal a kormány az amerikaiakkal a CEU-ról

Az egyetem rektora jelentette be, hogy megkezdődnek az egyeztetések.

Unyatyinszki György
2017. 06. 22. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

New York állam kormányzója és Magyarország kormánya holnap megkezdi a tárgyalásokat a Közép-európai Egyetem (CEU) jövőbeli működéséről – jelentette be Michael Ignatieff, az egyetem elnök-rektora a CEU által az egyetemi autonómiáról szóló csütörtöki konferencián. Az érdemi tárgyalások azt követően kezdődhetnek el, hogy Betsy DeVos amerikai szövetségi oktatási miniszter levelezést folytatott Balog Zoltán miniszterrel arról, hogy az amerikai alkotmány szerint egyértelműen a tagállamok hatáskörébe tartozik, hogy nemzetközi felsőoktatási megállapodást kössenek.

Ha sikerrel is zárulnak a tárgyalások, akkor sem tűnik el minden felleg az egyetem felett, ugyanis a magyar kormány még mindig nem határozta meg, hogy milyen oktatási tevékenységet kell végezzen a CEU New York államban, hogy megkaphassa a működési engedélyt.

Az említett konferencián magyar és külföldi professzorokkal igyekeznek körüljárni, hogy mi állhat a tudományos szabadság nemzetközi visszaszorulásának hátterében, mely leginkább Törökországban, Lengyelországban, Magyarországon, illetve napjainkban az Egyesült Államokban is megfigyelhető.

Joan W. Scott, a Pronceton professzora gondolatébresztő beszédében leszögezte, hogy nem egyszerű szabadságjogi vitáról van szó az akadémiai szabadság korlátozása kapcsán. Például nem csak az oktatás szabadságának korlátozásában valósulhat meg, hanem szólásszabadságbeli kérdés is. Felelevenítette, hogy az akadémiai szabadság az úgynevezett \"nemzeti egyetemek\" kialakulásakor is korlátozódott. Míg akadémiai körökben megkérdőjelezhetetlen, hogy a haladó tudomány teljesen nemzetközi, addig a \"nemzeti egyetemek\" kisebb-nagyobb mértékben nemzeti érdekek alá rendelt intézmények. Függési viszonyba kerülnek az állammal, például legtöbbször a támogatásuk is az állam által kijelölt célok megvalósulása mentén történhet, nem pedig az intézmény céljai és mérhető nemzetközi eredményei mentén. A függési viszony az aktuális kormányoknak kedvez, ugyanis nem csak nemzeti, hanem politikai érdekek mentén is élhetnek a hatalommal. Egy ilyen rendszer elnyomhatja, vagy igyekezhet minimalizálni a kritikát, ami gátja az eredményes kutatásnak, a tudományos haladásnak. A CEU helyzetére is referálva Scott arra utalt, hogy magánegyetemeket egyes országokban a nacionalisták ellenfélként tekintik, ugyanis nincsenek szoros függési viszonyban, szabadabban fogalmaznak meg kritikát az általuk helyeselt iránnyal, elmélettel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.