Szép csöndben megszületett a lex Felcsút

Továbbra sem kell elárulnia Mészáros alapítványának, honnan érkeznek a taómilliárdok.

Jandó Zoltán
2017. 06. 27. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb lehetőséget kapnak egyes sportszervezetek, például a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) arra, hogy eltitkolják, mely cégek utalják az államkassza helyett nekik társasági adójukat. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők többsége így értékelte a vonatkozó törvény legutóbbi módosítását. Bár a szavazást követően a röplabda látványsporttá emelése, és ezzel bevonása a taótámogatási rendszerbe „vitte el a show-t” (különösen, hogy az a fideszes Bánki Erik kezdeményezte, akinek a felesége is a röplabdaszövetségben ül), nem ez volt az egyetlen fontos változás.

Az elfogadott javaslat ugyanis több olyan kisebb-nagyobb módosítást tartalmazott, amelyről eddig nem számolt be a sajtó. Ezek közül – természetesen a támogatható sportágak körének bővítése mellett – a legfontosabb azonban egy mindössze kétsoros bekezdés, amely mindenhonnan törölte a közhasznú szót a törvény szövegéből. Ennek eredményeként míg korábban csak ilyen minősítéssel rendelkező alapítványok kaphattak taótámogatást, addig a jövőben bármilyen utánpótlás-neveléssel foglalkozó alapítvány gyűjtheti az adóforintokat.

A hivatalos indoklás szerint a módosításra azért volt szükség, hogy a szabályozás összhangba kerüljön a sporttörvény egy – amúgy több mint öt éve hatályos – pontjával, szakértők szerint azonban nem erről van szó. A cél az lehet, hogy egyes támogatott sportszervezeteknek a jövőben se kelljen elárulniuk, kitől kapják a pénzüket. A hagyományos alapítványok ugyanis kisebb mértékű adatszolgáltatásra kötelezhetők, mint a közhasznúak.

Valószínűleg a módosítás időzítése sem véletlen: sokak szerint egy a FUNA-t érintő bírósági döntés miatt változtattak épp most a törvény szövegén. A taótámogatás bevezetése óta több mint 12 milliárdnyi adóforintot begyűjtő, Orbán Viktor által alapított és Mészáros Lőrinc vezette felcsúti alapítvány a kezdetektől figyel arra, hogy ne áruljon el részleteket támogatóiról, illetve az elköltött támogatásokról. Emiatt több jogi eljárás is indult, a Demokratikus Koalíció például közvetlenül a FUNA-t perelte be. Februárban pedig a párt másodfokon is nyert: a Fővárosi Ítélőtábla döntése értelmében a felcsúti szervezetnek ki kell adnia azoknak a beruházásoknak, megbízásoknak a szerződéseit, amelyeket taópénzből finanszíroztak (Mészárosék az ügyben a Kúriához fordultak, így az adatszolgáltatásra egyelőre nem került sor). A mostani törvény fényében azonban a döntésnél is érdekesebb az indoklás, az ítélőtábla szerint ugyanis a dokumentumok azért nyilvánosak, mert a FUNA közhasznú szervezet, amely közhasznú tevékenységet lát el.

Ennek fényében nem lenne meglepő, ha a felcsúti alapítvány a jövőben elhagyná a közhasznú minősítést, hogy továbbra se kelljen részleteket elárulnia a hozzájuk áramló taómilliárdokról. Valójában azonban erre sincs feltétlenül szükség, mivel Mészáros Lőrincnek van egy nem közhasznú sportegyesülete is saját községében. A polgármester évek óta a Felcsút SE-nek is az elnöke. Utóbbi szervezetet – ha lehet hinni a bírósági nyilvántartási adatoknak – Alcsútdobozon alapították, és egy időben, miután az egyesület Felcsútra költözött, a kormányfő volt az elnöke is. Ráadásul az egyesület – ha jelentős bevétele nincs is – évek óta ugyanarra a címre van bejegyezve, ahova a FUNA.

Más kérdés, hogy szakértők szerint ez a múlton már nem kellene hogy változtasson. Ha lépnek is valamit Felcsúton, hogy kikerüljenek a közhasznú besorolás alól, az a korábbi bírósági döntésre elvileg nem lesz hatással. – Így amennyiben a Kúria is ugyanúgy dönt, mint a törvényszék, ki kell adnia az adatokat az alapítványnak – mondta lapunknak Mucsi Gyula, a Transparency International Magyarország projektvezetője.

Kifejezetten érdekes az is, hogy a közhasznú alapítványokra vonatkozó módosítás az eredeti törvényjavaslatban még nem szerepelt, csak az utolsó pillanatban került bele a törvényalkotási bizottság javaslatára. Hallottunk olyan véleményt, hogy részben emiatt tárgyalta az eredetileg tervezettnél egy nappal később a jogszabályt a törvényalkotási bizottság. Azt, hogy pontosan kinek a fejéből pattant ki a kétsoros bekezdés, nem sikerült kiderítenünk, de az biztos, hogy a bizottság kormánypárti többsége kezdeményezte és szavazta meg.

OTP-hitel Felcsútra

Az elmúlt években két ízben is az OTP Bank nyújtott jelentős összegű hitelt a FUNA-nak, hogy utóbbi megvalósíthassa beruházásait. A pénzintézet tavaly és tavalyelőtt is 600 millió forintot adott Mészáros Lőrinc alapítványának. A fedezetet mindkét esetben a FUNA-nak megígért taópénzek jelentették (amiket a Magyar Labdarúgó Szövetség által jóváhagyott sportfejlesztési programjukra gyűjtöttek). Az első hitelt épp egy éve, 2016. június végén kellett visszafizetnie a Felcsútnak, a második azonban csak 2017 októberében lesz esedékes. Az OTP-t kerestük kérdéseinkkel, de a taótámogatásaikról adó-, a konkrét hitelszerződéseikről pedig banktitokra hivatkozva nem kívántak nyilatkozni. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.