Tömegesen hagyják el az országot a magyar fogorvosok

Az elmúlt tizenkét évben ezren távoztak külföldre.

MN
2017. 06. 19. 8:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az utóbbi tizenkét évben több mint ezer fogorvos távozott külföldre, ez öt évfolyamnyi szakembert jelent évente” – mondta a Sonline.hu-nak Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának alelnöke.

Herceg Olga szerint a fiatal fogorvosok nagy része nem vállalja a tartósan alulfinanszírozott körzeteket, ahol a lakosság zömének fogászati ellátása történik, a jövőjüket magánpraxisban vagy külföldön képzelik el.

Mint mondta, jelenleg a fogorvosi alapellátó körzetre körülbelül 700-750 ezer forint jut. Egyszerűen kiszámítható, hogy a fogorvosi, asszisztensi, takarítói bérek és járulékaik már el is vitték a rendelő teljes működésére szánt összeget.

Az alelnök megjegyezte, a fogorvosi praxisok a körzeti orvosok finanszírozásának kevesebb mint feléért kénytelenek dolgozni. Nem az ő munkájuk értékét sokallja, hanem a fogorvosokra jutót tartja elégtelennek.

A minap a Világgazdaság írta meg, hogy 284 tartósan betöltetlen fogorvosi praxis van Magyarországon.

A KSH adatai alapján korábban megírtuk, hogy egyre nehezebb a hazai kórházakba orvost csábítani. Két éve közel 15 500 orvosi állás volt a fekvőbeteg-ellátásban, ebből majdnem ezret nem sikerült betölteni. Ugyanebben az évben 6,6 százalékkal kevesebb háziorvos dolgozott az alapellátásban, mint az ezredfordulón.

A fekvőbeteg-ellátás mellett a friss kiadványból az alapellátásra vonatkozó drámai mutatók is kiderültek. Ilyen például, hogy 2015-ben a háziorvosoknak a fele városban praktizált, és mindössze háromtizedük látott el körzetet falun. A páciensek között az átlagnál nagyobb arányban nőtt a 60 évesek vagy annál idősebbek csoportja is, körükben az egészségi problémák előfordulásának esélye is jóval magasabb. 2015-ben egyébként 5099 háziorvosi praxisban fogadtak beteget, 94 százalékuk saját praxis volt. A saját praxisok száma 2,2 százalékkal csökkent, miközben a helyettesítésben ellátottaké másfélszeresére emelkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.