A határon túl magasabb fokozatba kapcsolt a propaganda

Jövőre legalább 200 ezer érvényes külhoni voksra számítanak. A névjegyzékben már 97 ezerrel többen vannak, mint 2014-ben.

Markotay Csaba
2017. 07. 21. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár csak néhány, becslések szerint két-három parlamenti mandátum sorsát dönthetik el a 2018-as választáson a külhoni magyarok listás szavazatai, a Fidesz már most különösen nagy figyelmet és energiát fordít az érintettek aktiválására.

Ez nem csoda, hiszen a végelszámolásnál nagyon fontosak lehetnek a nagy többségében a Fideszt választó külhoniak voksai. Szoros eredménynél ugyanis akár kétharmados többséget is hozhatnak vagy koalíciós kényszertől menthetik meg a Fideszt. A kormányzat igyekszik is felpörgetni a határon túl élő magyar állampolgárok regisztrációját. A Nemzeti Választási Iroda friss, csütörtöki adatai szerint ez idáig 290 ezren vannak a levélben szavazók névjegyzékében, vagyis most legfeljebb ennyien vehetnének részt a választáson azok közül, akik magyar állampolgárok, de nincs magyarországi lakcímük – nekik az itthoni választóktól eltérően előre regisztrálniuk kell. Lapunk megtudta, a névjegyzéken szereplők száma hosszú ideje havonta néhány ezerrel bővül. Így már most is 97 ezerrel többen vannak, mint a 2014-es országgyűlési választás idején.

Mozgósításuk érdekében nemrég kampányba kezdett a kormány. Orbán Viktor levelet írt nekik, amelyben emlékeztette őket arra, hogy 2010 után a fideszes többségű parlament egyik első döntése volt a kettős állampolgárság megadása a határon túliak számára.

A választáson való részvételhez regisztrálni kell – hívta fel a figyelmüket a kormányfő, majd sürgette, hogy aki ezt még nem tette meg, az regisztráljon. (Tegnap Tusványoson az egyik fórumon Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke el is árulta: a határon túl sokkal inkább a regisztrációra kell felhívni a figyelmet, hiszen a külhoniak nagy része már most tudja, kire fog szavazni.)

Orbán Viktor kampánylevelével hónapokkal megelőzte a választási szerveket, a Nemzeti Választási Iroda ugyanis információink szerint októberben küld majd tájékoztató levelet a határon túliaknak, hogy a regisztráció és a szavazás menetéről tájékoztassa őket. Merthogy ez nem a pártok és a kormány, hanem a választási szervek feladata. A regisztrációra biztató miniszterelnöki levél miatt Szigetvári Viktor, az Együtt országos tanácsának elnöke a Nemzeti Választási Bizottságnál nyújtott be kifogást, mert szerinte egyszerű pártpropaganda Orbán levele. Kifogását azonban az NVB érdemi vizsgálat nélkül elutasította. Az indok az volt, hogy a kampányidőszakon kívül – ez hivatalosan ötven nappal a választás előtt indul – „nincs hatásköre a kérdés megítélésére”.

Információink szerint egyébként olyan határon túliak is kaptak a kormányfői levélből, akik nem kettős állampolgárok.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a levél mennyire pörgeti fel a külhoniak aktivitását. A 2014-es választáson 193 ezer külhoni szerepelt a levélben szavazók névjegyzékében, de közülük csak 158 ezren szavaztak, és mindössze 128 ezren érvényesen. Ebből a Fidesz 122 ezret be is gyűjtött, a Jobbiknak alig 3 ezer, míg a baloldali pártoknak 1,5 ezer jutott, a többi párt még az ezres számot sem érte el.

Jelenleg az NVI adatai szerint 289 515-en vannak a névjegyzékben, a szám 2018 tavaszára Pálffy Ilona, az NVI elnöke szerint 320 000-re bővülhet. (Ez a választásra jogosult külhoniak kevesebb mint fele.) Ebből pedig jó, ha 200 000 körül lesz az érvényes szavazat. A több mint 4,7 millió hazai listás voksnak ez alig több mint 4 százaléka, viszont épp elég ahhoz, hogy szoros küzdelem esetén döntő lehessen.

Kapóra jön a Fidesznek az is, hogy az a külhoni magyar, aki már regisztrált a korábbi választáson – ezt 2013 augusztusától lehet megtenni –, tíz évig benne marad a névjegyzékben. Sőt, aki utána részt vett például a népszavazáson, annak az utolsó voksolásától számítva újraindul a tíz év, vagyis ők 2026 októberéig a névjegyzékben maradnak. Arról viszont továbbra sincsenek pontos információi a hazai választási szerveknek, hogy a regisztráltak közül azóta hányan haltak meg, ők ugyanis – az itthoni szavazókkal ellentétben – külön értesítés nélkül nem kerülnek ki a levélben szavazók névjegyzékéből. Emiatt 2018-ban is valószínűleg több ezer halott ember nevére visznek majd csomagot a levélszavazáshoz.

Negatív kampány

A kormány eredményeinek bemutatása mellett az ellenfél elleni negatív kampányra is készül a Fidesz 2018-ban. Az Index beszámolója szerint a párt kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs Tusványoson úgy fogalmazott: „a jó hírek kevésbé érdekesek, mint a rossz hírek, a negatív hírek keltik a szenzációt”. Kiderült az is, a fideszesek facebookos jelenlétével nem elégedettek, így digitális munkatársakat küldenek a jelöltekhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.