Félmilliárdért toborozna kínai hallgatókat a Dunaújvárosi Egyetem

Közbeszerzésen bíztak meg egy pekingi fejvadász céget, hogy minél több kínai hallgatót csábítson a campusra.

Koncz Tamás
2017. 07. 14. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki Közbeszerzési Értesítőben jelent meg, hogy becsült értéken 486, 7 millió forintért toboroz kínai hallgatókat alap- és mesterképzéses kurzusraira a Dunaújvárosi Egyetem. A pályázatot egy pekingi cég, a Beijing L&J Education Technology Co. Ltd. nyerte el – a szerződést pedig június 21-én kötötték meg a felek.

A nyílt eljárásban kiírt közbeszerzés azonban több szempontból is homályos: a tender pontos értéke még nem tisztázott, hiszen a fejvadász cég a toborzott hallgatók számával arányosan emelkedő jutalékot kap – a kínai jelentkezők száma azonban egyelőre nem ismert. Az egyetem csak akkor fizet a toborzó cégnek, ha felvételizők befizették a kötelező díjakat, benyújtották a Magyarországon tartózkodáshoz és tanuláshoz szükséges összes dokumentumot is. 

A közbeszerzés anyagából mindenesetre nem az derül ki, hogy az egyetem azonnal kínai hallgatók áradatára számítana: a Beijing L&J akkor kapja meg a maximális, tanulónként 35 százalékos ügynöki jutalékot, ha (szakonként) 15-nél több kínai diák iratkozik be hozzájuk, és kezdi meg tanulmányait az első tanévben.

Az egyetem alap- és mesterszakos képzésre is vár kínai felvételizőket, az első évben pedig az alábbi díjak befizetését várja:

Vagyis, az általános kauciót nem számolva egy mesterképzéses hallgató mintegy 2 millió forintot fizethet évente a Dunaújvárosi Egyetemnek. Ha az említett, 15 fős létszámot nézzük (és feltételezzük, hogy mindenki a mesterképzést választja), ez egy évben még mindig csak 30 millió forintos bevétel, ami édeskevés a fejvadász cég közel félmilliárdos megbízási díjához képest. A toborzó cég csak a tandíjból részesül jutalékban, a többi hallgatói befizetésből nem.

Nem kizárt persze, hogy ennél jóval többen is jöhetnek majd, ami az évek során valóban megtérülő befektetést jelent majd az intézménynek.

A Dunaújvárosi Egyetem partnerkapcsolatok révén is igyekszik kínai hallgatókat toborozni: június 14-én – a szerződés megkötése előtt egy héttel – a magyar egyetem vezetői a Jiangxi University of Finance and Economics delegációját látták vendégül, és a lehetséges együttműködésről tárgyaltak.

A kínai fél pedig pont azon képzési formák (angol nyelvű gazdálkodási menedzsment, mérnök-informatikus szak) iránt érdeklődött, amire a dunaújvárosi campus most százmillókért toborozna hallgatókat.

Megjegyzés: Korábban cikkünkben az szerepelt, hogy az egyetem a teljes díjat kifizetné a toborzó cégnek, erre azonban csak a teljes keretösszeget kimerítő számú hallgató felvétele esetén kerülhet sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.