Fideszes nyomásra fejleszthetett a BKK

Még több vizsgálat indulhat a működésképtelen bérletértékesítési rendszerrel kapcsolatban.

2017. 07. 31. 3:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fideszes politikai nyomásra vezethette be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2017. július 13-án a végül csődöt mondó online bérletárusítási rendszerét – erősítette meg a Magyar Nemzet több fővárosi belső forrása.

Tarlós István főpolgármester (Fidesz–KDNP) lapunk kérdésére múlt csütörtökön határozottan visszautasította ugyan, hogy a városvezetéshez bármilyen kormányzati, illetve kormánypárti megkeresés érkezett volna. – Ha történt volna ilyen kísérlet, azonnal elutasítom – jelentette ki akkor Budapest vezetője.

A lehetőséget azonban a BKK nem cáfolta. Ők hivatalos nyilatkozatot továbbra sem tesznek addig, amíg a főpolgármester kérésére a helyettese, Szeneczey Balázs által elrendelt belső vizsgálat le nem zárul. Ellenben azt a korábbi magyarázatot, amelyet csaknem két hete éppen a főpolgármester-helyettes mondott, miszerint semmi köze a vasárnap zárult vizes világbajnokságnak a bevezetéshez, a BKK honlapján fellelhető dokumentum, a T-Systems rendszerének beindítását lehetővé tévő szerződésmódosítás már napokkal ezelőtt cáfolta.

Lapunk azt is megtudta, hogy az sem felel meg a valóságnak, amit napokkal ezelőtt előbb az Index, majd a 24.hu írt, miszerint „engedély nélkül kerülhetett be az e-jegy a jegyautomatás projektbe”. A havi 22-25 millió forintos szolgáltatásvásárlásra ugyanis a BKK költségvetése fedezetet nyújt, a cégnek azon belül van mozgástere. Akkor kell a százszázalékos tulajdonos, a fővárosi önkormányzat hozzájárulását kérniük, ha költségtúllépés miatt a város gazdálkodása is módosításra szorul.

A Magyar Idők értesülése szerint a BKK-t és a rendszerét ért informatikai támadásokat a polgári titkosszolgálatok és a Belügyminisztérium kibervédelmi szervezete is vizsgálja. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság több feljelentés alapján már több szálon nyomoz, elsőként a hibát feltáró 18 éves diák ellen. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila várhatóan ma dönti el, milyen típusú vizsgálatot indít az ügyben. A már említett fővárosi belső vizsgálat mellett éppen a T-Systems is hasonló eljárást indított, igaz, ők elsősorban a 24.hu által megírt több mint háromezer felhasználót érintő adatkiszivárogtatás ügyében. Utóbbi miatt a cég által felkért EY nemzetközi tanácsadó is elemzést készít a T-Systemsnek. Közben a DK külön fővárosi vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte.

A német Telekom cégcsoporthoz tartozó társaság korábbi közlése a felelősséget egyébként éppen a fent jelzett informatikai támadásokra próbálja meg áthárítani, miközben a Tarlós István által a német tulajdonostól kért hivatalos magyarázat a hét végén sem érkezett meg. – A szolgáltatás indulását követően három hullámban több típusú és intenzitású támadás érte a rendszer különböző pontjait. Az első, úgynevezett IT-szakértelmet igénylő akciók még a rendszer feltörését célozták, kevesebb kísérlettel. A második hullámban a támadások jellege bővült. Ekkortól szervezett, 87 különböző IP-címről érkező és még nagyobb szakértelmet kívánó automatizált, 9450 kártékony kérés érkezett. A harmadik hullámban, részben külföldi szerverekről induló támadáshullám mértéke a szolgáltatás leállításához vezetett – összegezte saját tapasztalatait a T-Systems.

Belső BKK-s források szerint a legfurcsább, hogy a vizes világbajnokság végének közeledtével jelentősen enyhültek ezek a támadások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.