Három középiskolát ad át a szakképzési centrumoknak Orbán

Szerdán több oktatási intézmény került a nemzetgazdasági tárcához – az átadásról a miniszterelnök döntött.

MN
2017. 07. 05. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több iskolának is búcsút mondhatnak a vidéki Klik-központok: a szerdán megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány a Felsőbüki Nagy Pál Általános és Szakközépiskolát, a Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnáziumot, a Mezőkövesden működő Bayer Róbert Kollégiumot, valamint a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Mezőcsáti Tagintézményét adja át a területileg illetékes szakképzési és felnőttképzési centrumoknak.

A személyesen Orbán Viktor által jóváhagyott rendelet július 13-án lép hatályba: a módosítás azt is előírja, hogy a tankerületek a hónap végéig adhatják át a nemzetgazdasági tárca alá tartozó centrumoknak az iskolák működésével és fenntartásával kapcsolatos teljes dokumentációt – az ingatlannyilvántartástól kezdve, a dolgozók vagyonnyilatkozatáig és a nemzetbiztonsági szempontból lényeges adatokig.

A rendelet arra is kitér, hogy a Klik az átadásig nem vállalhat új beruházást, felújítást az iskolákban, nem számítva az európai uniós támogatással vagy a Norvég Alap forrásaiból folyatott beruházásokat.

Bár az iskolák szakképesítést is nyújtanak, átvételük jól illeszkedik abba a kormányzati gondolatmenetbe és metodikába, ami a fokozatosan háttérbe szorítaná a gimnáziumi oktatást, és a szakmunkásképzést támogatná.

A közelmúltban lapunk számolt be egy olyan, Nemzetgazdasági Minisztérium által készített háttéranyagról, ami fokozatosan korlátozná a gimnáziumi keretszámokat, és kötelező jellegű felvételi rendszerrel szorítaná ki a gyengébb képességűnek tartott tanulókat.

A tervezet több ponton is a Parragh László által vezetett Magyar Kereskedelmi és Iparkamara álláspontját tükrözi. Az elnök sokak fölháborodását vívta ki, amikor arról beszélt: óriási hiba, hogy nem záratnak be gimnáziumokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.