Kúria: jogtalanul dobtak vissza egy bérplafonról szóló népszavazási kérdést

A bíróság is erőltetettnek érezte a Nemzeti Választási Bizottság magyarázatát.

Koncz Tamás
2017. 07. 13. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritka pillanat, de megtörténik, hogy a Kúria is jogszerűtlennek tartja a népszavazási kezdeményezéseket rendre visszadobó Nemzeti Választási Bizottság egyik elutasító döntését – most a bíróság maga hitelesítette az egyik ilyen kérdést.

Az NVB-hez korábban egy ügyvéd fordult azzal a kezdeményezéssel, hogy egy állami cég alkalmazottja ne kapjon több fizetést egy évben a köztársasági elnöknél.

Áder János havi fizetése tisztán valamivel több mint másfél millió forint – míg Csiba Péter István, az MVM Zrt. vezérigazgatójának bére bruttó ötmillió forint (nettó 3,3 millió) de a cég kommunikációs igazgatója, Bentzik Réka is bruttó 2,4 millió forintos havi fizetést (nettó közel 1,6 millió) vihet haza.

A népszavazásra szánt kérdés így hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”

A Nemzeti Választási Bizottság erőltetett indokkal utasította el az indítványt: arra hivatkoztak, hogy a foglalkoztatási jogviszony mint kifejezés számos törvényben szerepel, azonban nincs az egész jogrendszerben egységesen használt definíciója – vagyis nem egyértelmű, hogy a beadványban szereplő „foglalkoztatási jogviszony, ugyanazt jelenti-e, mint amit a Munka törvénykönyve »foglalkoztatási jogviszony« néven említ”. Ez pedig – a bizottság szerint – nem felel meg az egyértelműség követelményének.

A magyarázat láthatóan a felülvizsgálati bíróságként eljáró Kúriának is sok volt: hitelesítő döntésük szerint a népszavazási kérdés nem sérti az egyértelműség követelményét „ a fogalomnak létezik egy általános, mindenki által ismert jelentéstartalma. Ha a népszavazásra feltenni szándékozott kérdés ilyen fogalmat tartalmaz megfelelő szövegösszefüggésben, akkor alaptalan az arra történő hivatkozás, hogy az adott fogalom, illetve ezáltal a kérdés nem egyértelmű” – olvasható a Kúria szerdai Magyar Közlönyben megjelent határozatában.

Az állami cégvezetők bérét korábban is próbálták hasonló úton visszafogni: Kész Zoltán független képviselő tavaly 190 ezer aláírást gyűjtött össze, de terve elbukott, mert a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás végül nem jött össze.

Orbán Viktor hét éve még kiállt a 2 milliós állami bérplafon bevezetése mellett. „Nem tartom elfogadhatónak, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, ma ezeknél az intézményeknél előfordulnak havi 4, 5, sőt esetenként 7 millió forintos fizetések is” – jelentette ki a kormányfő az Országgyűlésben.

Ehhez képest, a bérszabályozást 2015 szeptemberében eltörölték – az Állami Számvevőszék javaslatára, ami a piacihoz hasonló javadalmazást ajánlott az állami szektorban is. A döntésnek köszönhetően 2016 januárjában 5 millió forintra emelkedhetett a Magyar Posta vezérigazgatójának kiutalható maximális havi fizetés is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.